Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των ομογενειακών οργανώσεων αλλά και των ατομικών πρωτοβουλιών των συμπαροίκων στα θύματα της πύρινης λαίλαπας που εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα.
Ο «Νέος Κόσμος» δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση και αναλαμβάνει ενεργό δράση ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται στη διάθεση όλων των ομογενειακών φορέων που θα διοργανώσουν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με στόχο την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, προωθώντας δωρεάν οποιαδήποτε νόμιμη δραστηριότητα τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να στείλετε σχετικό ενημερωτικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση editor@neoskosmos.com.au.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης Βικτώριας διοργανώνει έρανο για τα θύματα πυρκαγιάς στις 17 Ιανουαρίου στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Chasers.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, δήλωσε ότι η ελληνική κοινότητα «ενώνεται και πάλι για να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά, να στηρίζει, δηλαδή, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για να στηρίξουν όσους έχουν πληγεί από τις τρομερές πυρκαγιές.
Τη βραδιά θα πλαισιώσουν με την παρουσία τους γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι DJs Nick Missailidis, Lambros, Artie K and Johnny G, το συγκρότημα Spasta Band, ο Nik M με το τουμπερλέκι του, και οι μουσικοσυνθέτες Con Laz and Peter Kalliakoudis.
Η Μάρθα Τσάμη από το κέντρο διασκέδασης Chasers κάλεσε όλους να «συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια» και ο Nick Missiliadis έδωσε το στίγμα λέγοντας «εσύ είσαι, εγώ είμαι… εμείς είμαστε Αυστραλοί».
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ήταν ένας από τους πρώτους φορείς που ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα των πυρκαγιών. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, σε ανοιχτή επιστολή, δήλωσε ότι η Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας «συμμερίζεται τον πόνο και συμπάσχει με όλους όσους έχουν πληγεί. Ωστόσο, το ξέρουμε καλά ότι τα ευγενικά και ευαίσθητα λόγια δεν αρκούν».
Για τον λόγο αυτό την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, περιφέρθηκε δίσκος σε όλες τις Ελληνορθόδοξες Ενορίες της Αυστραλίας. Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε επίσης «όλους όσους θέλουν και μπορούν – Έλληνες και μη Έλληνες, Ορθοδόξους και μη Ορθοδόξους, Χριστιανούς και μη Χριστιανούς, πιστούς και άθεους, μικρούς και μεγάλους, ακόμη και τα μικρά παιδιά και τους μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολείων της χώρας – να καταθέσουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό, που υπάρχει για τον συγκεκριμένο σκοπό, ή να κάνουν δωρεές μέσω των διαφόρων ιστοτόπων της Αρχιεπισκοπής, των ενοριών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, «προκειμένου να βοηθήσουμε τους εμπερίστατους αδελφούς μας». Τα στοιχεία του λογαριασμού της Αρχιεπισκοπής για τη στήριξη των πυρόπληκτων είναι τα εξής:
Ελληνικός Ορθόδοξος Έρανος Πυρκαγιών
GREEK ORTHODOX ARCHDIOCESE OF AUSTRALIA
ΝΑΒ ΒΑΝΚ
BSB:082-057
ACCOUNT:616958567
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ DANDENONG
Δράση για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές ανέλαβε και η Κοινότητα Dandenong συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των 3.500 δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας των Θεοφανείων.
STEVE MARAS
Ο συμπάροικός μας και γνωστός φιλάνθρωπος από τη Νότια Αυστραλία, Steve Maras, δήλωσε στον Νέο Κόσμο, ότι το Ίδρυμα Maras στην Ν.Α. θα δωρίσει ένα μη ανακοινώσιμο ποσό στην προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών στη Νότια Αυστραλία.
Ο κ. Μάρας πρόσθεσε ότι το ίδρυμα Living Without Limits Foundation, το οποίο έχει ιδρύσει για την υποστήριξη παιδιών που πάσχουν από αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση, θα συγκεντρώσει χρήματα για την ανακούφιση του νησιού Kangaroo Island.
ΝΙΚ ΚΥΡΓΙΟΣ
Από τους πρώτους που ανέλαβαν δράση για την έμπρακτη συμπαράσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές ήταν και ο τενίστας Νικ Κύργιος ο οποίος ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα δωρίζει 200 δολάρια για κάθε άσο που θα πετυχαίνει στους αγώνες που θα δώσει σε διάφορα events κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Μάλιστα, στον πρώτο αγώνα του στο τουρνουά ATP με αντίπαλο τον Γερμανό Jan-Lennard Struff πέτυχε 20 άσους συγκεντρώνοντας 4.000 δολάρια για τα θύματα των πυρκαγιών.
Ο 24χρονος ομογενής αθλητής δεσμεύτηκε πως θα αναλάβει και άλλες δράσεις για την ενίσχυση των πυρόπληκτων. Ήδη, έχει μιλήσει με την Ομοσπονδία τένις της χώρας και έχει ζητήσει να διοργανωθεί ένα μικρό τουρνουά ή έστω κάποιος αγώνας επίδειξης με τα έσοδα να πηγαίνουν σε όσους το χρειάζονται. Επιπρόσθετα, μέσα από το ίδρυμα του θα αναλάβει δράσεις για τα μικρά παιδιά, αλλά και για τα ζώα.
ΕΛΛΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
Ο ομογενειακός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Βικτώριας, Ελλάς Μελβούρνης, αναλαμβάνει δράση με τα μέλη της πρώτης ομάδας να συμμετέχουν στην οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων ενώ καλεί και τους φιλάθλους της να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι για κάθε νέα εγγραφή παιδιού στις ακαδημίες του συλλόγου, το 10% των χρημάτων θα διατίθεται για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΖΑΠΑΡΑ
Η γνωστή οικογένεια νομικών Ζαπάρα δώρισε το ποσό των 50.000 δολαρίων για την ανακούφιση των θυμάτων των πυρκαγιών.
«Είμαστε συγκλονισμένοι γι’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τις περιουσίες τους. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε απαθείς θεατές απέναντι σε αυτήν την τραγωδία», δήλωσε στον Νέο Κόσμο ο Γιάννης Ζαπάρας και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της οικογένειάς του ως «το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για όσους υποφέρουν».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας διοργανώνει ραδιοέρανο για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων μέσω του CFS FOUNDATION της Επαρχιακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΝΑ που καταπολεμά τις πυρκαγιές στη Νότια Αυστραλία.
Ο Ραδιοέρανος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, από τις 2.30μ.μ. και θα συνεχιστεί την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου στις 5.00 μ.μ. από τους ραδιοθαλάμους του δημόσιου ραδιοσταθμού 5ΕΒΙ και θα αναμεταδίδεται απευθείας από το ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ, ΡΑΔΙΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ και ΡΑΔΙΟ ΜΕΛΩΔΙΑ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
Το σίγουρο είναι ότι στις επόμενες ημέρες η λίστα με τα ονόματα των ομογενειακών φορέων αλλά και των συμπαροίκων μας διαρκώς θα μεγαλώνει. Η καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ανυπολόγιστη και οι πραγματικές διαστάσεις της ακόμα μη προβλέψιμες. Μας αφορά όλους είτε είμαστε άμεσα πληγέντες είτε όχι.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πού δωρίζουμε τα χρήματά μας ή κάνουμε τις προσφορές μας. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως, κάποιοι επιδιώκουν να πλουτίσουν από τον πόνο των άλλων και η συγκεκριμένη περίοδος προσφέρεται ιδιαίτερα για τους απάνθρωπους απατεώνες που διοργανώνουν εράνους – μαϊμού εκμεταλλευόμενοι τα φιλάνθρωπα συναισθήματα των γενναιόδωρων συμπολιτών μας.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πενήντα τέτοιες περιπτώσεις απάτης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών Αυστραλίας.
Οι πολίτες ενθαρρύνονται να ελέγχουν την αξιοπιστία των φορέων που διοργανώνουν τους εράνους και αν δεν είναι σίγουροι να επιλέγουν τους επίσημα αναγνωρισμένους φορείς.