Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι αθλητής· καθημερινές και σκληρές προπονήσεις, προσεγμένος τρόπος ζωής, ειδική διατροφή και πολλά ακόμα που επιβάλλουν στρατιωτική πειθαρχία από έναν επαγγελματία αθλητή, ώστε να μπορέσει την ώρα του αγώνα να προσφέρει τα μέγιστα.
Λόγω όλων αυτών των απαιτήσεων είναι σημαντικό και επιβάλλεται πια ο εκάστοτε αθλητής να εκδίδει την κάρτα υγείας αθλητή. Η κάρτα υγείας αθλητή αποτελεί από 1η Ιανουαρίου 2019 βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή οποιουδήποτε αθλητή σε προπονήσεις και αγώνες.
Τι είναι η κάρτα υγείας αθλητή;
Η κάρτα αυτή περιγράφει με λεπτομέρεια την παρούσα κατάσταση υγείας του αθλητή, καθώς και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του προς ενημέρωση των αρμοδίων κάθε αθλητικής δραστηριότητας στην οποία πρόκειται να συμμετάσχει ο εν λόγω αθλητής.
Η πιστοποίηση της υγείας του αθλητή γίνεται από αρμόδιους και εξειδικευμένους γιατρούς και καταγράφεται σε μία κάρτα υγείας, ενώ είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές ανεξαιρέτως και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε αγώνες, προπονήσεις ή αθλητικές δραστηριότητες αγωνιστικού χαρακτήρα.
Η κάρτα υγείας του αθλητή αποτελεί αυτοτελές έγγραφο και δε σχετίζεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας, ενώ αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και το έχει ο ίδιος στην κατοχή του.
Τι αναγράφεται μέσα στην κάρτα υγείας αθλητή;
Στην κάρτα αναγράφονται αρχικώς τα προσωπικά στοιχεία του αθλητή, δηλαδή το ονοματεπώνυμό του, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και το ΑΜΚΑ. Επιπλέον, αναγράφεται η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία, το άθλημα, ο Αριθμός Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας, η ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση γιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα και βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Τέλος, στην κάρτα θα πρέπει να υπάρχει και φωτογραφία του αθλητή.
Τι εξετάσεις απαιτούνται;
Για να πιστοποιηθεί η κατάσταση της υγείας του αθλητή θα πρέπει να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων (κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα), καθώς και να καταγραφεί το πλήρες ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του. Οι γιατροί στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί γι’ αυτό είναι οι καρδιολόγοι, οι γιατροί μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από γιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που έχουν παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου αθλητών.
Ποιος εκδίδει την κάρτα υγείας αθλητή και πώς γίνεται η ανανέωσή της;
Η κάρτα υγείας αθλητή εκδίδεται και ανανεώνεται από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες χωρίς οικονομικό κόστος. Η περίοδος ισχύος της είναι για 1 έτος και στη συνέχεια, ανανεώνεται ανά έτος από τις ίδιες υπηρεσίες. Για να εκδοθεί απαιτείται η προσκόμιση της κλινικής εξέτασης από αρμόδιο γιατρό, καταγραφή ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν κατά την εξέταση ο γιατρός κρίνει απαραίτητο να διερευνηθεί περαιτέρω ένα περιστατικό, τότε ο αθλητής θα παραπεμφθεί για περισσότερες εξετάσεις.