Με tablet, POS αλλά και άλλα «όπλα» της ψηφιακής τεχνολογίας θα εξοπλίζονται οι αστυνομικοί της Τροχαίας.
Στόχος δεν είναι μόνο η πρόληψη των ατυχημάτων αλλά και η άμεση καταγραφή των παραβάσεων για τους ατίθασους και επικίνδυνους οδηγούς.
Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν είναι η αύξηση των εσόδων αλλά ο συνετισμός των οδηγών που δεν λένε να ακολουθήσουν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία όλοι οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα φέρουν μαζί τους αρχικά κάποιο tablet στο οποίο θα καταγράφονται αμέσως οι παραβάσεις των οδηγών χωρίς ωστόσο να τους αφαιρείται το δικαίωμα ένστασης. Μάλιστα με αυτό τον τρόπο οι τροχονόμοι θα μπορούν να καταγράφουν πέραν των παραβάσεων και τα υπόλοιπα περιστατικά που λαμβάνουν υπόψιν τους όπως τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές ή άλλα χειρότερα τροχαία και δεν θα χρειάζεται επιστρέφοντας στο γραφείο να σπαταλούν επιπλέον ώρες εργασίας για να συμπληρώσουν τα έγγραφα που ορίζει η υπηρεσία τους.
Όσον αφορά στις παραβάσεις το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζει οι τροχονόμοι μέσω του tablet που θα φέρουν να ενημερώνουν άμεσα το σύστημα για την παράβαση που διαπιστώθηκε σε κάποιον οδηγό και κατόπιν να περνούν αυτόματα και οι πόντοι ποινής στο λεγόμενο Point System. Για την συνέχεια έχουν εξεταστεί δύο σενάρια και σύμφωνα με το πρώτο ο παραβάτης θα μπορεί να εξοφλήσει μέσω e-banking το κόστος της παράβασης ή να το πληρώσει επί τόπου με την χρήση POS στους τροχονόμους με την παροχή κάποιας έκπτωσης.