Η UEFA μελετά την πρόταση της ECA να… μεγαλώσει το Champions League κατά τέσσερα περισσότερα παιχνίδια ανά σεζόν, φτάνοντας συνολικά τα 17 για μία ομάδα, αντί των τρεχόντων 13 μέχρι τον τελικό.
Οι πιο ισχυροί σύλλογοι στην Ευρώπη αποφάσισαν κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Παρίσι, ότι υπάρχει περιθώριο για επέκταση του ανταγωνισμού και, ως εκ τούτου, περισσότερα έσοδα, από πριμ και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Μία λύση που φαίνεται να αρέσει στην UEFA, που δείχνει να απειλείται από την προοπτική δημιουργίας μίας νέας ευρωπαϊκής Super League.
Όπως αναφέρουν οι Times, η φόρμουλα για την εισαγωγή αυτής της επέκτασης στην κορυφαία διοργάνωση ήδη αναζητείται, ενώ πιο πιθανή σεζόν εκκίνησης είναι το 2024-2025.
Όπως εξηγείται σχετικά, υπάρχουν δύο πιθανότητες:
Το πρώτο θέλει σχηματίζονται δυο νέοι όμιλοι στη φάση των προημιτελικών αντί για τα παραδοσιακά νοκ-άουτ. Δύο, δηλαδή, όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου να παίρνουν την πρόκριση για τα ημιτελικά.
Οι ομάδες των ομίλων θα παραμείνουν 32 κατανεμημένες σε οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα περνούν ως έχει μέχρι σήμερα στη
φάση των 16 και μέσω νοκ-άουτ εντός κι εκτός έδρας θα έχουμε τους οκτώ των προημιτελικών.
Εκεί θα σχηματιστούν δυο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων με εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα παίρνουν την πρόκριση για τα ημιτελικά. Θα έχουμε έξι ματς (εντός κι εκτός έδρας) στη φάση των ομίλων, δυο (εντός κι εκτός έδρας) στους 16, έξι (εντός κι εκτός έδρας στους ομίλους των προημιτελικών), δύο (εντός κι εκτός έδρας) στα ημιτελικά και ο τελικός. Συνολικά δηλαδή 17 ματς για όποια ομάδα φθάσει μέχρι το τέλος.
Το δεύτερο θέλει περισσότερες ομάδες και περισσότερα ματς στους ομίλους. Να σχηματιστούν, δηλαδή, οκτώ όμιλοι των έξι ομάδων (48 ομάδες αντί των 32 που έχουμε τώρα). Αυτό είναι μια καινοτομία καθώς η UEFA στο Champions League είχε πάντα ομίλους τεσσάρων ομάδων.
Σε αυτή την περίπτωση θα προκρίνονται οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου για να οδηγηθούμε στη φάση των 16. Κάθε ομάδα θα έχει δέκα ματς (εντός κι εκτός έδρας) στη φάση των ομίλων, από δυο (εντός κι εκτός έδρας) σε 16, προημιτελικά και ημιτελικά και τον τελικό σε περίπτωση που φθάσει έως το τέλος.
Υπάρχει και η εναλλακτική (γαλλική) πρόταση να γίνουν έξι όμιλοι των έξι ομάδων (36 ομάδες αντί 32). Θα περνούν οι δύο καλύτεροι πρώτοι κάθε ομίλου (2×6=12) και τέσσερις καλύτεροι τρίτοι (12+4=16) για να οδηγηθούμε στη φάση των 16. Κάθε ομάδα θα έχει δέκα ματς (εντός κι εκτός έδρας) στη φάση των ομίλων, από δυο (εντός κι εκτός έδρας) σε 16, προημιτελικά και ημιτελικά και τον τελικό σε περίπτωση που φθάσει έως το τέλος. Πάλι 17 μάξιμουμ δηλαδή.
Πηγή: filathlos.gr