ΚοινωνίαΚόσμοςΧαλκιδική

Γάτες και άμμος

Η άμμος για γάτες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα βασικά στοιχεία, που βρίσκουμε εύκολα στο pet shop της γειτονιάς μας, και που χαρακτηρίζει το συμπαθές αυτό το τετράποδο: την προσωπική του καθαριότητα και υγιεινή.

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν και κατά άλλους θεωρούνται λίγο δύστροπες σε σχέση με τους σκύλους. Βέβαια διαθέτουν χαρακτηριστικά που τις καθιστούν πολύ αγαπητές, γι’ αυτούς που τις φροντίζουν. Γενικά είναι πολύ παιχνιδιάρες και καθαρές. Μια επίσκεψη στο pet shop PetVet24 μπορεί να καλύψει και τις δύο αυτές ιδιότητες. Εκεί θα βρείτε ποικιλία στα είδη άμμου γάτας που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, ενώ βρίσκουμε και πολλά παιχνίδια για γάτες.

Η άμμος για γάτες είναι κοινώς η τουαλέτα τους. Ονομάζεται και άμμος υγιεινής για γάτες.

 • Συγκολλητική. Έχει ως βασικό συστατικό υλικό τον μπεντονίτη άργιλο, που προέρχεται από την επεξεργασίας ηφαιστειακής στάχτης, ισχυρό καθαριστικό και αποτοξινωτικό στοιχείο. Ενώνεται όταν έρχεται σε επαφή με υγρά. Διευκολύνεται ο καθαρισμός από τους σβόλους άμμου που σχηματίζονται σε επίπεδη και στερεή σύσταση.
 • Παραδοσιακή, που δε σβολιάζει, μη συγκολλητική. Απορροφά οσμές και μεγάλες ποσότητες υγρασίας, ενώ δε χρειάζεται η καθημερινή απομάκρυνση σβόλων
 • Φυτική & βιολογική. Υπάρχει και στις δύο μορφές, τη συγκολλητική και την παραδοσιακή. Μπορεί να έχει ως συστατικά το ξύλο, το άχυρο, το χαρτί ή άλλα φυτικά υλικά και είναι βιοδιασπώμενη, στον απόλυτο βαθμό.
 • Κρυσταλλική. Λόγω της πορώδους δομής της απορροφά οσμές και ποσότητα υγρασίας σχεδόν ίση με το βάρος της, με πολύ γοργό ρυθμό. Τα πυριτικά άλατα που διαθέτει είναι πολύ αποδοτικά.

Είδη τουαλέτας:

 • Ανοιχτή
 • Κλειστή, με φίλτρα, με το πλεονέκτημα η γάτα να μην πετάει την άμμο έξω. Επίσης νιώθει πιο ασφαλής, από την άποψη ότι δεν πρόκειται να ενοχληθεί.

Όταν αγοράζεται άμμο για γάτα, δηλαδή τουαλέτα, από το pet shop, χρειάζεται και η προμήθεια αντίστοιχων απαραίτητων αξεσουάρ: φτυαράκι και χαλάκι. Με το πρώτο απομακρύνεται η άμμος γάτας, σε καθημερινή βάση για να παραμένει η τουαλέτα καθαρή, ενώ με το χαλάκι εξασφαλίζουμε ότι δε θα σκορπιστεί μέσα στο σπίτι η άμμος που έχει απομείνει στις πατούσες της γάτας.

Κανόνες και ιδιότητες της σωστής υγιεινής:

 • Η γάτα πηγαίνει μόνη της στην τουαλέτα, από ένστικτο.
 • Πλύσιμο της τουαλέτας με ζεστό νερό και σαπούνι, χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών, όπως η χλωρίνη ή άλλα αρωματικά. Αντί αυτών, μπορούμε να ρίξουμε μαγειρική σόδα στο πάτωμά της.
 • Κάθε γάτα θέλει τη δική της τουαλέτα.
 • Η τουαλέτα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη και να μην τοποθετείται σε ζεστά σημεία ή κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές. Η θερμότητα ενισχύει τη δυσοσμία.
 • Η υγιεινή του ζωντανού αποτελεί βασικό στοιχείο για την ομαλή διαβίωσή του. Οι γάτες είναι καθαρές από τη φύση του, αλλά θεωρούνται και λίγο ιδιότροπες. Θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Με την κατάλληλη περιποίηση και φροντίδα η παρουσία τους στο χώρο του σπιτιού θα είναι περισσότερο ευχάριστη.

Γι’ αυτό το λόγο εμπιστευόμαστε το pet shop PetVet24 και προμηθευόμαστε ό,τι χρειαζόμαστε για την υγιεινή της γάτας μας.

Σχετικά άρθρα

Back to top button