Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειαστήκαμε και προχωρήσαμε σε ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό για να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε συνεργάτες μας κατά την επίσκεψή τους στα γραφεία μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν υπογράφουμε μια συμφωνία ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό και να αποφύγουμε τυχόν παγίδες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν.
Πώς θα αποφύγετε παγίδες κατά την κράτηση

  • Όταν η σύμβαση συνάπτεται εκτός εμπορικού καταστήματος ή εξ αποστάσεως, κυρίως online, δεν ισχύει το δικαίωμα του καταναλωτή για αναιτιολόγητη υπαναχώρηση εντός 14 ημερολογιακών ημερών με επιστροφή χρημάτων και οι όροι και οι προϋποθέσεις ακύρωσης ορίζονται από τη σύμβαση.
  • Πριν προβούμε στην κράτηση, αναζητούμε και μελετάμε τους βασικούς όρους της σύμβασης που θα υπογράψουμε με την εταιρεία ενοικίασης.
  • Ιδίως, διευκρινίζουμε το συνολικό ποσό οφειλής μας και τα αποδεκτά μέσα πληρωμής. Οι καταναλωτές συχνά κάνουν κράτηση αυτοκινήτου μέσω διαμεσολαβητή και πληρώνουν την απαιτούμενη προκαταβολή με χρεωστική κάρτα. Όταν, αργότερα, εμφανίζονται στην εταιρεία ενοικίασης για να παραλάβουν το αυτοκίνητο, πολλές φορές αυτή αρνείται να δεχθεί για τη δέσμευση του ποσού της εγγύησης χρεωστική και απαιτεί πιστωτική κάρτα ή απορρίπτει κάρτες, στις οποίες τα γράμματα δεν είναι ανάγλυφα ή δεν είναι συγκεκριμένου τύπου.
  • Όλα τα ανωτέρω πρέπει να έχουν αποσαφηνισθεί πριν από την παραλαβή του. Διευκρινίζουμε εκ των προτέρων το ποσό της εγγύησης που πρέπει να καταβάλουμε για να παραλάβουμε το όχημα, καθώς και τι ζημίες καλύπτει.
  • Δίνουμε προσοχή στις ειδικές προβλέψεις για τον χρόνο ακύρωσης της κράτησης και τις ενδεχόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιφέρει, ενώ ελέγχουμε την ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει. Οι καταναλωτές, κατά την κράτηση του οχήματος, αποδέχονται συνήθως τη βασική ασφάλιση αστικής ευθύνης για την περίπτωση πρόκλησης σωματικών ή υλικών ζημιών σε τρίτους.
  • Όταν, όμως, εμφανίζονται στις εταιρείες ενοικίασης για να υπογράψουν τη σύμβαση, πρέπει να ελέγχουν κατά πόσο περιλαμβάνει πρόσθετες ειδικές ασφάλειες, οι οποίες είναι προαιρετικές και επιφέρουν πρόσθετες χρεώσεις.
  • Επίσης, προσέχουμε τις ρήτρες που αποκλείουν ή περιορίζουν την ευθύνη του μισθωτή ή προβλέπουν συμμετοχή του ασφαλισμένου σε κάθε ζημία με αντίστοιχη απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρείας ή καθορίζουν ανώτατα όρια αποζημίωσης και διευκρινίζουμε αν υπάρχουν περιπτώσεις εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη.
  • Διευκρινίζουμε τυχόν επιπλέον χρεώσεις, τόσο από φόρους ή ειδικές παροχές, υποχρεωτικές ή μη όσο και από πρόσθετες απαιτήσεις του καταναλωτή.
  • Ελέγχουμε εγκαίρως τυχόν απαγορεύσεις ή περιορισμούς στη μίσθωση: Υπάρχουν εταιρείες που για οδηγούς με ηλικία μικρότερη των 25 ετών είτε επιβάλλουν πρόσθετη χρέωση είτε απαιτούν πληρωμή με μετρητά, ενώ συνήθης όρος είναι να έχει ο οδηγός άδεια οδήγησης τουλάχιστον ένα έτος πριν από την ενοικίαση.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε πριν από την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό ή ακόμα και χωρίς οδηγό, αν το χρειαζόμαστε για προσωπική μας χρήση.