Κοινοβουλευτική Αναφορά κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προωθώντας στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το υπ’ αριθ. Πρωτ. 02/2020- 8/1/2020 υπόμνημα του Συλλόγου Γονέων με τρία παιδιά Δήμου Νέας Προποντίδας Ν. Χαλκιδικής, με το οποίο εκθέτουν τα προβλήματα της σύγχρονης τρίτεκνης οικογένειας και τα οποία ζητούν άμεση λύση.
Πιο αναλυτικά, ο Σύλλογος τριτέκνων Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής, αναφέρεται στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και στην άνιση μεταχείριση των τρίτεκνων σε σχέση με τους πολύτεκνους, όπου η Ελλάδα κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Ζητούν, επομένως, να τους στηρίξει το κράτος δίνοντάς τους τα προνόμια που δίνει και στους πολύτεκνους, εντάσσοντάς τους στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, μερικά από τα θέματα που θέτουν είναι τα εξής:

  • Τον άδικο αποκλεισμό των τρίτεκων οικογενειών από το κοινωνικό μέρισμα 2019.
  • Τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό μόνο των τρίτεκνων οικογενειών, από την απαλλαγή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης λόγω κατοχής αυτοκινήτου άνω των 2000κ.εκ, ενώ στον αντίστοιχο νόμο (στο ίδιο άρθρο) απόκτησης αυτοκινήτου άνω των 2000κ.εκ συμπεριλαμβάνονται και τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Επιβολή φόρου πολυτελείας δε σημαίνει μόνο σημαντική οικονομική επιβάρυνση, αλλά και εξαίρεση από κοινωνικές παροχές (πχ. Επίδομα θέρμανσης)
  • Στο σύστημα των μετεγγραφών των φοιτητών, όπου υφίσταται δυσανάλογη μοριοδότηση μεταξύ εισοδηματικών κριτηρίων και μορίων λόγω τριτεκνικής και πολυτεκνικής ιδιότητας.
  • Στον νόμο 4589/2019 πρόσληψης των εκπαιδευτικών, με άνιση κατανομή μοριοδότησης, καθώς το κάθε τέκνο μοριοδοτείται με 3 μόρια (τρίτεκνος 9!!! μόρια κλπ), ενώ η αντίστοιχη μοριοδότηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου αγγίζει τα 20  μόρια)
  • Στο μειωμένο ωράριο εργασίας γονέα στο δημόσιο τομέα (Ν. 3528/2007 παρ.2 άρθρο 53 και Ν.3584/2007 παρ.2 άρθρο 60), όπου υπάρχει πρόβλεψη για παράταση δύο επιπλέον ετών, μόνο από στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου και όχι 3ου και άνω.
  • Στον αποκλεισμό από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΑμεΑ, όλων των γονέων δημοσίων υπαλλήλων.
  • Στην υποχρέωση σε φόρο εισοδήματος των οικονομκά εξαρτώμενων μελών, με αποτέλεσμα η φορολόγηση του γονέα κύριου υπόχρεου για ανύπαρκτο, εξωπραγματικό τεκμαρτό εισόδημα.

Ο κος Πάνας επεσήμανε σχετικά: ”Τα αιτήματα του Συλλόγου Τρίτεκνων Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής είναι απολύτως θεμιτά, έχουν κοινωνικό πρόσημο και πρέπει πάραυτα να εισακουστούν από τον αρμόδιο Υπουργό. Η στήριξη του θεσμού της οικογένειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Οι τρίτεκνοι πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους πολύτεκνους, αν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στην τεκνοποίηση και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. ”