Τρεις εκλογικοί νόμοι θα έρθουν προς ψήφισης στη Βουλή εντός του 2020 από την κυβέρνηση σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά.
Μάλιστα ο πρώτος θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη και θα καταργήσει την απλή αναλογική, καθιερώνοντας παράλληλα κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Ο δεύτερος νόμος σχεδιάζεται προσεκτικά από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό επιτελείο, και αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ ο τρίτος, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο επεξεργασίας ακόμη, αφορά τις ευρωεκλογές.

«Πρόθεσή μας είναι τα πάντα να ξεκαθαρίσουν γρήγορα, κάτι που αποτελεί επιλογή αξιοπιστίας και ευθύνης για εμάς», τονίζει στα «Παραπολιτικά» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, που εξηγεί ότι επελέγη συνειδητά να έρθουν όλοι οι εκλογικοί νόμοι μέσα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ώστε να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού πολύ πριν από τις κάλπες και να μην υπάρξει κανένας απολύτως αιφνιδιασμός.
Η αρχή, μάλιστα, όπως τονίζει, έγινε το 2019 με το πιο δύσκολο νομοθέτημα, αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που εκ του Συντάγματος απαιτούσε 200 ψήφους για την επικύρωσή του. Σε σχέση με τις περιφέρειες και τους δήμους, δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα που αλλάζει.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους συνεργάτες του και με την πολύτιμη αρωγή του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, επεξεργάζονται βαθιές τομές στον τρόπο εκλογής των «αρχόντων» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες θα συζητήσουν διεξοδικά με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΣΝΠΕ.
Στο βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας τον 50%. «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» , τονίζει χαρακτηριστικά το ίδιο κυβερνητικά στέλεχος. Εξετάζεται, όμως, παράλληλα, να μπει και μια δεύτερη προϋπόθεση: Η διαφορά του πρώτον υποψήφιου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο, δηλαδή, με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.
Θυμίζουμε ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση βάσει της οποίας δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%