Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Ο λόγος πλέον περνάει στην Ολομέλεια, η οποία θα συζητήσει το νέο εκλογικό σύστημα την προσεχή Πέμπτη, μία ημέρα μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σχέδιο νόμου «Εκλογή Βουλευτών» ψηφίζουν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

«Το μπόνους έχει κριθεί και με αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ότι είναι πλήρως συνταγματικό και έχουν εκπέσει, όποιες προσφυγές έχουν γίνει, στις τελευταίες εκλογές», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και για τις προεκλογικές δαπάνες, διότι «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί επικαιροποίηση με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα». 


Ο εκλογικός νόμος, είπε επίσης, διατηρεί υψηλά τα όρια της αναλογικής εκπροσώπησης και «εάν ο ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα 40%, αυτό θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση». 


«Υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός, από το 1997 και μετά, έχει θελήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ένα κόμμα με 40% πρέπει ή δεν πρέπει να κυβερνάει αυτοδύναμα;», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να έχει το στοιχείο του ρεαλισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ