Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, με θέμα τους σχεδιασμούς για δραστική μείωση του δικτύου των ΕΛΤΑ στην Χαλκιδική και σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, η διοίκηση των ΕΛΤΑ επιδιώκει τη μείωση του κόστους λειτουργίας των ταχυδρομείων, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση της κοινωνικής κι οικονομικής καθημερινότητας στην περιφέρεια και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς και να διασφαλίσει ότι τα ΕΛΤΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, διατηρώντας στο ακέραιο το δίκτυο τους στην Χαλκιδική, χωρίς να κλείσει ούτε ένα ταχυδρομικό υποκατάστημα και χωρίς να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ενδεχόμενη συρρίκνωση του δικτύου των ΕΛΤΑ στη Χαλκιδική θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην λειτουργία της οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2020

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Θέμα : Ανάγκη διασφάλισης της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας σε όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής. 

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση της προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, σε σχέση με την “τροποποίηση του περιεχομένου της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας”, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό την αναδιάρθρωση των ταχυδρομικών υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, για λόγους μείωσης κόστους. Υπενθυμίζεται ότι η καθολική ταχυδρομική υπηρεσία αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία απορρέει από την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την εδαφική συνοχή σε όλη την επικράτεια του. Στο πλαίσιο αυτό τα ΕΛΤΑ ως πάροχος της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας υποχρεούνται να διατηρούν ταχυδρομικά υποκαταστήματα στις δυσπρόσιτες κι απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, για να εξυπηρετούνται οι ιδιαίτερες κοινωνικές κι οικονομικές ανάγκες των πολιτών εκεί.

Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι επανέρχεται ένα σχέδιο δραστικής μείωσης των ταχυδρομικών υποκαταστημάτων σε πολλούς Νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Χαλκιδικής. Ήδη, συμβασιούχοι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ σε ταχυδρομικά υποκαταστήματα, όπως σε αυτό του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για μία ενδεχόμενη μη ανανέωση των συμβάσεων τους, καθώς και στο παρελθόν έχει απειληθεί με λουκέτο το ταχυδρομικό υποκατάστημα στο οποίο εργάζονται.

Επειδή η καθολική ταχυδρομική υπηρεσία αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή η διατήρηση όλων των ταχυδρομικών υποκαταστημάτων στη Χαλκιδική είναι απολύτως επιβεβλημένη,

Επειδή ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ σε γραπτή απάντηση του στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στις 7.8.2019 δήλωνε ότι “το ταχυδρομικό υποκατάστημα του Αγίου Νικολάου συνεχίζει να παρέχει όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες” και διαβεβαίωνε ότι τα ΕΛΤΑ “μεριμνούν πάντοτε για την ικανοποίηση των ταχυδρομικών αναγκών της χώρας”.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η διατήρηση στο ακέραιο του δικτύου των ταχυδρομικών υποκαταστημάτων της Χαλκιδικής;

Θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ στη Χαλκιδική, οι οποίες λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα;