Η πολωνική αεροπορική εταιρία LOT είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Condor, της μεγάλης αεροπορικής εταιρίας charter και όχι μόνο, που ήταν μέλος του χρεωκοπημένου Thomas Cook και διασώθηκε από την κατάρρευση, με παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη πριν από λίγο, Πολωνικός Αεροπορικός Όμιλος (PGL), ιδιοκτήτης της LOT Polish Airlines (LOT), ανακοίνωσε την εξαγορά της Condor. Ο διευθύνων σύμβουλος της Condor Ralf Teckentrup και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PGL, Rafal Milczarski, ανακοίνωσαν την είδηση. «Είναι μια μεγάλη στιγμή για εμάς», δήλωσε ο Milczarski.

Το μέλλον της πιο δημοφιλούς αερογραμμής αναψυχής της Γερμανίας είναι πλήρως εξασφαλισμένη, τονίστηκε, ενώ η συγχώνευση της LOT και της Condor αναμένεται να δημιουργήσει έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς αεροπορικούς ομίλους, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Η εξέλιξη αυτή διαλύει τις έντονες ανησυχίες για την γερμανική τουριστική αγορά, αλλά και την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, καθώς μια χρεωκοπία της Condor, θα είχε πολύ μεγάλες αρνητικές συνέπειες στον Τουρισμό, αφού θα μείωνε δραματικά τα διαθέσιμα αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν:

  • Ο όμιλος PGL θα εξασφαλίσει συνεχή σταθερότητα και ασφάλεια για τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους
  • Ο συνδυασμός LOT και Condor στο πλαίσιο του PGL δημιουργεί έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς αεροπορικούς ομίλους με τη Γερμανία και την Πολωνία ως βασικές αγορές
  • Η Condor θα αποτελέσει το κέντρο της στρατηγικής αναψυχής της PGL με έμφαση στην ανάπτυξη της Γερμανίας καθώς και των παρακείμενων αγορών, δημιουργώντας μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αναψυχής
  • Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Condor θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την ηγεσία της επιτυχημένης της ομάδας διαχείρισης και με τη δική της μάρκα, ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία αεροπορικών ταξιδιών της Γερμανίας, προσφέροντας την ίδια ποιότητα, εξυπηρέτηση και αξιοπιστία στους πελάτες της
  • Η χρηματοδότηση που έχει δοθεί προσωρινά από την KfW και διασφαλίζεται από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Έσσης, θα αποπληρωθεί πλήρως

Δηλώσεις «Η απόκτηση της Condor ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική του PGL. Εξασφαλίζει επίσης το μέλλον της Condor και προσφέρει σταθερότητα και μεγάλες ευκαιρίες στους εργαζομένους, τους πελάτες και τους επιχειρηματικούς εταίρους της.Θέλουμε να αναπτύξουμε το σήμα της Condor στη Γερμανία και να το εισαγάγουμε και σε άλλες αγορές στην Ευρώπη. Χαιρετίζουμε ολόψυχα όλους τους υπαλλήλους της Condor στην οικογένεια PGL και τους προσκαλούμε να δημιουργήσουν μαζί έναν από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς ομίλους στην Ευρώπη », λέει ο Rafał Milczarski, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PGL.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που η Condor, η πιο δημοφιλής αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, ανήκει πλέον στους σταθερούς, έμπειρους και δυναμικά αναπτυσσόμενους συνεργάτες,  PGL και LOT, οι οποίοι εξασφαλίζουν το μέλλον της επιχείρησής μας. Μαζί θα εξυπηρετήσουμε δύο φορές περισσότερους επιβάτες, διαμορφώνοντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ομάδες και τον κύριο αεροπορικό όμιλο αναψυχής στην Ευρώπη. Οι συνεργάτες και οι πελάτες μας μπορούν να προγραμματίσουν με ασφάλεια τις πτήσεις διακοπών τους με την Condor», λέει ο Ralf Teckentrup, Διευθύνων Σύμβουλος Condor.

Οι 2 εταιρίες Ο συνδυασμός LOT και Condor θα δημιουργήσει έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς αεροπορικούς ομίλους που θα μεταφέρουν περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Η Condor θα συνεχίσει να ενεργεί υπό την τρέχουσα ηγεσία της, ενώ παράλληλα κερδίζει από την αυξημένη συνδεσιμότητα και τις επιχειρησιακές συνεργίες μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Οι πελάτες της Condor θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και την αξιοπιστία της Condor, οι οποίες έχουν καταστήσει την εταιρία την κορυφαία μάρκα για ταξίδια αναψυχής και τον προτιμώμενο συνεργάτη για τουριστικούς πράκτορες στη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.

Η προσφορά για την απόκτηση Condor που υποβλήθηκε από την PGL έχει επιλεγεί ως η πιο συμφέρουσα για την Condor, τους υπαλλήλους, συνεργάτες, προμηθευτές και πελάτες της. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει τον Απρίλιο του 2020, όταν δοθούν οι συνήθεις εγκρίσεις των αντιμονοπωλιακών αρχών και η Condor εξέλθει από τη διαδικασία προστασίας. Η επένδυση της PGL θα επιτρέψει στην Condor να εξοφλήσει πλήρως το δάνειο που έλαβε από την KfW.

Ο όμιλος PGL είναι ο κορυφαίος αεροπορικός όμιλος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο PGL είναι ιδιοκτήτρια της LOT Polish Airlines – ένας από τους παλαιότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους μεταφορείς στην Ευρώπη, με δύο δυναμικά αναπτυσσόμενους κόμβους στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη. Η LOT λειτουργεί σε περισσότερες από 120 διαδρομές με ισχυρό αποτύπωμα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 18 μακρινών συνδέσεων με τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Το 2019, η LOT μετέφερε περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες, περισσότερο από δύο φορές περισσότερο από ότι 4 χρόνια πριν. Λειτουργεί στόλο 80 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 15 Boeing 787 Dreamliners. Ο όμιλος PGL δημιούργησε έσοδα ύψους περίπου 1,9 δισ. Ευρώ το 2019.

Η Condor μεταφέρει τους επισκέπτες στους πιο όμορφους προορισμούς διακοπών στον κόσμο από το 1956. Κάθε χρόνο περίπου 9,4 εκατομμύρια επιβάτες πετούν με την Condor από οκτώ γερμανικά αεροδρόμια σε περίπου 90 προορισμούς στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική. Το οικονομικό έτος 2018/19, η Condor Flugdienst δημιούργησε λειτουργικό κέρδος περίπου 57 εκατομμυρίων ευρώ, με πωλήσεις περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Condor διαθέτει στόλο πάνω από 50 αεροσκαφών, τα οποία διατηρεί η θυγατρική της Condor Technik σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας στην Φρανκφούρτης και το Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Γερμανικό Ινστιτούτο Ποιότητας Υπηρεσιών για λογαριασμό του καναλιού n-tv, η Condor έχει επανειλημμένα αναδειχθεί ως η πιο δημοφιλής αεροπορική εταιρεία διακοπών της Γερμανίας .

Η Lazard και η Pekao Investment Banking ενήργησαν ως οικονομικοί σύμβουλοι και η White & Case ως νομικός σύμβουλος της PGL. Η Rothschild & Co ενήργησε ως οικονομικός σύμβουλος και ο Noerr ως νομικός σύμβουλος της Condor.

Πηγή: money-tourism.gr/