Με 163 θετικές ψήφους απο την ΝΔ και την Ελληνική Λύση εγκρίθηκε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απο την Ολομέλεια της Βουλής και την ακύρωση της απλής αναλογικής και την επαναφορά του μπόνους προς το πρώτο κόμμα.

Ωστόσο, προωθούμενες διατάξεις δεν πέρασαν τον συνταγματικό πήχη των 200 θετικών ψήφων για την άμεση εφαρμογή τους που σημαίνει ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με το σύστημα της ενισχυμένης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εαν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση.

Πάντως, η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε απο την αντιπολίτευσηκαι μια έντονη σεναριολογία περι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα το εκλογικό νομοσχέδιο γιατί επιθυμεί να πάει σύντομα στις κάλπες, να κάψει με τον τρόπο αυτό την απλή αναλογική και να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία.

Απο την πλευρά ωστόσο της κυβέρνησης οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξαν ότι η σεναριολογία φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και τον φόβο της αντιπολίτευσης για τις κάλπες.

Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε δε ότι πιθανός εκλογικός αιφνιδιασμός με στόχο να “καεί” η απλή αναλογική ενδεχομένως να λειτουργήσει ως “παγίδα” για την σημερινή κυβέρνηση αναφέροντας “να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση”. Σε άλλο σημείο δε απηύθυνε κάλεσμα σε δυνάμεις που θα μπορούσα να συνεργαστούν μετεκλογικά για να “παραμερίσουν” όπως είπε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κοιτώντας επι της ουσίας προς το Κίνημα Αλλαγής, το ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ.

“Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές πιστεύω ότι μπορεί να είναι και η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές. Μπορούν να παραμερίσουν, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική. Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο”.

Φ. Γεννηματά: να είστε προσεκτικοί

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχειρεί να ξορκίσει η αντιπολίτευση καθώς μετά τον Αλέξη Τσίπρα και η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απεργάζεται εκλογικά σχέδια για να επιμηκύνει το βίο της.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το εκλογικό νομοσχέδιο ανέφερε “Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την κυβερνητική του πορεία. Μπορεί όμως να εξελιχθεί στην δική του πρόωρη αυταπάτη. Τα σενάρια αυτά φαίνεται ότι ξεκινούν απο την κυβέρνηση. Βιάζονται έχουν αγωνία να μην καταλάβει ο λαός ότι ναι μεν έφυγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η κοινωνία εξακολουθεί να έχει δύσκολη καθημερινότητα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θεσμικά παιχνίδια διπλών εκλογών είναι ένδειξη αγωνίας και φόβου για το μέλλον. Εμείς δεν φοβόμαστε τον λαό. Στις επόμενες εκλογές ο λαός θα αναζητήσει μια πραγματικά εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης” ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε “Να είστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Και τις 2 φορές που φέρατε αντίστοιχες ρυθμίσεις η ΝΔ έχασε τις εκλογές”.

Γ. Γεραπετρίτης: εμείς με τους Θεσμούς δεν παίζουμε. Θα μείνετε στην έρημο για όλη την 4ετία

Πάντως, απο την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης διέψευσε το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να “καεί” η απλή αναλογική. Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αποτελούσε κεντρική δέσμευση των προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κατάθεσή του στην παρούσα συγκυρία αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της συνέπειας λόγων και πράξεων της κυβέρνησης. “Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνουμε τον εκλογικό νόμο γιατί θέλουμε να πάμε σύντομα σε εκλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους Θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους 6 μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα απο τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα”.

Τ. Θεοδωρικάκος: ο κ. Τσίπρας τρέμει τις εκλογές

Για συνειδητή υπόθαλψη της εκλογικής σεναριολογίας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθαρίζοντας ότι “πρόωρερες εκλογές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν”.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε η τροφοδότηση σεναρίων πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απο την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει φόβο εκλογικής συντριβής. “Ο κ. Τσίπρας υποθάλπει συνειδητά την εκλογική σεναριολογία και τις πρώρες εκλογές. Ο βασικός λόγος που το κάνει είναι γιατί το τρέμει. Φοβάται τις βουλευτικές εκλογές και έχει αλλάξει την άποψή του για τις δημοσκοπήσεις. Το κατανοώ. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως ένα πιθανό σενάριο του κοντινού αύριο για να καταλαγιάσει εσωτερικές αντιθέσεις. Όσο πιο πολύ φοβούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο πολύ κλείνουν τα στόματα. Για να σας εμψυχώσει σας παρηγορεί με την ιδέα ότι το 2ο κόμμα – ο ΣΥΡΙΖΑ – θα συνεργαστεί με το 3ο και το 4ο και δεν ξέρω πόσους ακόμα για να ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ. Αλήθεια με ποιους θα συνεργαστείτε; Με ποιο πρόγραμμα και πολιτικές; Υπάρχει κανείς που θέλει να συνεργαστεί με το κόμμα του λαϊκισμού;” είπε.

Πηγή: protothema.gr