Τις προσεχείς ημέρες θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μέσω της οποίας οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους. Να σημειωθεί ότι με βάση την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν.4647/2019 οι ιδιοκτήτες θα απαλλάσσονται από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα την πενταετία 2015 -2019.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΚΕΔΕ κρίθηκε αναγκαία καθώς πολλοί δήμοι της χώρας δεν έχουν την τεχνογνωσία προκειμένου να υποδεχτούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις για την εξυπηρέτηση των δημοτών που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στο όλο εγχείρημα για την εφαρμογή της ρύθμισης.Σε ότι αφορά τη ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μεταξύ άλλων, όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ολόκληρα ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020. Ως προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2020.Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει εισήγηση από την ΚΕΔΕ και για όσους ιδιοκτήτες έχουν ήδη κάνει δηλώσεις διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους (πριν τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση του Ν. 4647/2019) και πληρώνουν ήδη πρόστιμα και προσαυξήσεις, ώστε να απαλλαγούν κι αυτοί από αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους, δημοτικά τέλη και πρόστιμα.Για το θέμα αυτό ο υπουργός διευκρίνισε: «Δεν θέλουμε η ρύθμιση να είναι άδικη, ούτε ανεφάρμοστη. Βάζουμε σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουν για τα πραγματικά τετραγωνικά». Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε, ακόμη, ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

Πηγή: airetos.gr