Τους πίνακες με την κατανομή των χρημάτων για τα Σχέδια Βελτίωσης ανά Περιφέρεια, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι σχεδόν δυο στους τρεις (64%) που υπέβαλλαν αίτημα για το σχετικό μέτρο θα χρηματοδοτηθούν. Μάλιστα όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις, η δημόσια δαπάνη του μέτρου αυξήθηκε στα 600 εκατ. ευρώ έναντι των 316 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

«Με αίσθημα ευθύνης, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις πολιτικές μας προτεραιότητες για τη στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας προχωράμε συντονισμένα και μεθοδικά στην υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού μας για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης και διαθέτοντας συνολικούς πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ για την έγκριση από τις Περιφέρειες των αιτήσεων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν στη σχετική πρόσκληση» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης. ποσα Επίσης, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του προγραμματισμού μας, που ξεκίνησε με την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου στοχοθεσίας, την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Περιφέρειες και βεβαίως την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδύσεων» και συμπλήρωσε «Με τις κινήσεις αυτές, θέτουμε τις βάσεις και προσδοκούμε το 2020 να αποτελέσει έτος επενδυτικής επανεκκίνησης της αγροτικής μας οικονομίας, προσδίδοντας νέα δυναμική στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της πατρίδας μας».

Παράλληλα, όπως τονίστηκε από πλευράς ΥΠΑΑΤ στην κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια συνεκτιμήθηκαν οι εξής παράγοντες: -το επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε σε κάθε Περιφέρεια, -οι προτεραιότητες της πολιτικής στόχευσης του μέτρου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην σχετική πρόσκληση και αφορούν στην ενθάρρυνση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση περιβαλλοντικών επενδύσεων, καθώς και η λογική σύγκλισης των Περιφερειών.

πηγή: dikaiologitika.gr