Αυστρία, Ολλανδία και Αγγλία είναι χώρες όπου ήδη προβλήθηκε το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, ενώ έπονται Ισραήλ και Βρυξέλλες. Επιπλέον η Χαλκιδική για πρώτη φορά θα επισκεφτεί την έκθεση του Αμβούργου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

“Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την Αγγλία παρά το Brexit. Αντιθέτως υπάρχει προβληματισμός στη Γερμανική αγορά και για οικονομικούς λόγους και λόγω της κατάρρευσης της Tomas Cook”, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων Γρηγόρης Τάσιος. Όπως είπε ο ίδιος, “το αεροδρόμιο Μακεδονία παίζει μεγάλο ρόλο στη διασύνδεση με τη Γερμανία και στις απευθείας πτήσεις και στις πτήσεις χαμηλού κόστους. Παράλληλα ενισχύονται και άλλα δρομολόγια εταιριών κάτι που ενισχύει τους προορισμούς δικού μας ενδιαφέροντος”.

Για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ο κ. Τάσιος τόνισε ότι το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχουν αφίξεις, αλλά να υπάρχει κερδοφορία. Δηλαδή να μην παρατηρούνται φαινόμενα early booking, εκπτωτικών τιμών, στα μέσα της σεζόν.

Στο φλέγον θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι ξενοδόχοι επιζητούν ένα πλαίσιο από την κυβέρνηση, και κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και τις μεγάλες πλατφόρμες. “Στη Χαλκιδική μιλάμε για περισσότερα από 6 χιλ ακίνητα, δηλαδή περίπου 24 χιλ. κλίνες. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν φόρο διαμονής και να θεωρείται επαγγελματική η όλη τους δραστηριότητα”, τόνισε ο κ. Τάσιος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ και με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής σχολίασε την ανάγκη υποδομών στο νομό, από τα μεγάλα οδικά δίκτυα μέχρι και τις ελλείψεις στον χώρο της υγείας, με πρόσφατο παράδειγμα τα δημοσιεύματα που αφορούν τη Συκιά και την απουσία γιατρών. Έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τη φετινή σεζόν που όπως είπε έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες και επιπλέον στράφηκε και προς την ίδια την κυβέρνηση. όχι μόνο την Περιφέρεια και τους δήμους. Όπως είπε, πρέπει να στρέψουν οι φορείς την προσοχή τους στη Χαλκιδική για να μπορέσει να προχωρήσει. Στο ξενοδοχειακό κομμάτι, αναμένονται πάνω από 1000 νέες κλίνες σε μονάδες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που σημαίνει θέσεις εργασίες και γενικά δραστηριότητα στον τουρισμό.