Ο κορωνοϊός έχει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό προκαλέσει τον θάνατο 724 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο – οι 722 στην Κίνα, ένας στις Φιλιππίνες και ένας στο Χονγκ Κονγκ – με τους επιστήμονες να «τρέχουν» δοκιμάζοντας κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό προκειμένου να βρουν είτε ένα εμβόλιο κατά του ιού είτε μια φαρμακευτική φόρμουλα για την αντιμέτωπισή του.

Μια από τις τελευταίες προσπάθειες είναι αυτή των Κινέζων επιστημόνων που δοκιμάζουν ως πιθανή θεραπεία σε ασθενείς φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ασθενείς που πάσχουν από HIV.

Η είδηση αυτή, όμως, προκάλεσε πανικό στους πολίτες και «έκρηξη» της μαύρης αγοράς για τα συγκεκριμένα φάρμακα από ανθρώπους που είτε φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό είτε φοβούνται ότι έχουν ήδη νοσήσει.

Σύμφωνα με τον Guardian πανικόβλητοι Κινέζοι έφτασαν στο σημείο να αγοράσουν το φάρμακο αυτό απευθείας από ασθενείς με HIV ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά με αγορές γενόσημων από την Ινδία.

Οι δοκιμές αυτού του φαρμάκου ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου σε 200 ασθενείς.

Χαρακτηριστική η μαρτυρία ενός χρήστη του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo ο οποίος όταν ανακοίνωσε ότι έχει στοκ του επίμαχου φαρμάκου τότε για τρεις ημέρες δεν προλάβαινε ούτε να κοιμηθεί. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ζητούν το φάρμακο και δεν θέλω να χάσω χρόνο. Ο χρόνος είναι ζωή» δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα. Κινέζος μεσάζοντας από την πλευρά του εξομολογείται ότι έβγαλε κέρδος έως 40 ευρώ για κάθε ένα μπουκάλι του επίμαχου φαρμάκου υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μέχρι και παραγγελία για 600 χάπια από έναν και μόνο πελάτη.

Έχτισαν και δεύτερο νοσοκομείο σε 12 ημέρες

Την ίδια ώρα οι κινεζικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να διαχειριστούν τον αυξανόμενο με μεγάλους ρυθμούς αριθμό κρουσμάτων και ασθενών στην πόλη Ουχάν, η οποία μοιάζει να είναι σε «συνθήκες πολέμου».

Στο πλαίσιο αυτό έχτισαν μέσα σε 12 ημέρες άλλο ένα νοσοκομείο το οποίο μπορεί στις 32 πτέρυγές του να φιλοξενήσει 1.500 ασθενείς με τους πρώτους να αναμέονται μέσα στην ημέρα.

Το νοσοκομείο Leishenshan θα φιλοξενεί αποκλειστικά και μόνο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωναϊό σύμφωνα με το κρατικό κανάλαι CCTV.

Tο δράμα των εγκλωβισμένων στο κρουαζιερόπλοιο στην Γιοκοχάμα

Το δικό τους δράμα ζουν, εντωμεταξύ, οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό ανοιχτά του λιμανιού της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ο αριθμός των επιβατών που έχουν προσβληθεί από τον ιό στο κρουαζιερόπλοιο ανήλθε στους 64.

Οι περισσότεροι από τους 2.600 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ζουν σε εσωτερικά δωμάτια χωρίς μπαλκόνι. Σύμφωνα με το CNN οι επιβάτες μπορούν να βγαίνουν από τα δωμάτια σε μικρές ομάδες, πάντα υπό επιτήρηση και όχι για διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας.

Επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει κάνοντας λόγο για μια «μολυσμένη φυλακή».

Πηγή: protothema.gr