ΓενικάΕλλάδα

Ψηφιακή δήλωση γέννησης από σήμερα με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στο μαιευτήριο

Tο πρόγραμμα «μιας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση γεννήσεων ξεκινά σήμερα, με πιλοτική εφαρμογή σε 13 μαιευτήρια.

ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από το μαιευτήριο θα αποκτήσουν τα μωρά που θα γεννηθούν από σήμερα 17/2 και στο εξής, καθώς τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα για την ψηφιακή δήλωση γεννήσεων σε 13 μαιευτήρια της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών.

Τα πρώτα μαιευτήρια τα οποία θα δίνουν αυτόματα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ είναι τα εξής:
Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», Αθήνα
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»
Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα», Μαρούσι
Νοσοκομείο «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»
Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης
Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας – Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους
Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»
Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου προβλέπεται μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων σε επίπεδο 80%, προκειμένου μετά τις 31 Μαρτίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η νέα ψηφιακή δήλωση γέννησης.

«Μητρώο Πολιτών»
Στην απόφαση προβλέπεται η διασύνδεση εκτός του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. των πληροφοριακών συστημάτων του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, του Ε.Φ.Κ.Α., του Μητρώου Α.Μ.Κ.Α., του Ο.Π.Ε.Κ.Α., της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. και της Α.Α.Δ.Ε. με την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του υποσυστήματος του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» για την ψηφιακή κατάρτιση δήλωσης γέννησης.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων, θα γίνεται με τη χρήση υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών.

Η δήλωση γέννησης θα καταρτίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιδρύματος που έλαβε χώρα ο τοκετός.

Το υποσύστημα δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών δημιουργεί ψηφιακή δήλωση η οποία έχει την ίδια ισχύ με αυτή της ενυπόγραφης δήλωσης και αποστέλλεται ψηφιακά ως εκκρεμότητα γέννησης στο Ληξιαρχείο εντός της χωρικής αρμοδιότητας του οποίου ανήκει το μαιευτήριο.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close