Την αντίθεση του σε οποιαδήποτε επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του δήμου Αριστοτέλη δηλώνει ο συνδυασμός Ισχυρός Αριστοτέλης με ανακοίνωση που εξέδωσε. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου μιλά για πνεύμα ομοφωνίας και διαλογικής απόφασης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Αργύρης Τσακνής και το δελτίο τύπου του Ισχυρού Αριστοτέλη, τονίζουν τα ακόλουθα: 

Ο “Ισχυρός Αριστοτέλης” πιστός στις αρχές και στις αξίες του, δηλώνει αντίθετος σε οτιδήποτε περιλαμβάνει την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων

Μετά από αίτημα σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, που υπογράφτηκε και από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης μας, έγινε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου, παρουσία στελεχών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με θέμα την μη τήρηση από την εν λόγω εταιρεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με βάση την οποία αδειοδοτήθηκε η δραστηριότητα της, από το 2011 έως και σήμερα.
Χωρίς να συμφωνούμε στο ότι η συζήτηση αυτή την στιγμή πρέπει να περιοριστεί στην μη τήρηση των όρων της ΚΥΑ, θεωρούμε ότι κάθε ευκαιρία για τοποθέτηση πάνω στο θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας που ταλανίζει το τόπο για χρόνια, που έχει οδηγήσει πλήθος συνδημοτών μας στα δικαστήρια, που καθορίζει το μέλλον της ανάπτυξης του δήμου μας και που βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των συνδημοτών μας, δεν μπορεί παρά να υποστηριχθεί από την παράταξή μας.
Επιγραμματικά τα συμπεράσματα της συζήτησης:
• Ο κ. Δήμαρχος και η κα. Πρόεδρος του Δ.Σ. κάλεσαν διάφορους φορείς κρατικούς και μη, πράγμα που δεν ζητήθηκε από την Αντιπολίτευση που προκάλεσε τη συζήτηση.
Από όλους, όσοι κλήθηκαν, εμφανίστηκαν μόνο οι εκπρόσωποι της «Εταιρείας».
• Οι εκπρόσωποι της «Εταιρείας» στην ουσία δεν απάντησαν στα όσα ακούστηκαν για παραβίαση των όρων της ΚΥΑ, που οι ίδιοι με την τότε κυβέρνηση (2011) συνδιαμόρφωσαν.
• Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν ήταν ιδιαίτερα ομιλητικοί και ο κ. Δήμαρχος περιορίστηκε στις γνωστές του πολιτικές φανφάρες, χωρίς να κάνει καμία σοβαρή κριτική στην «Εταιρεία» για ότι έχει γίνει μέχρι τώρα από την παραβίαση της ΚΥΑ.
• Η ίδια η ΚΥΑ και η απαίτηση για την τήρησή της, τώρα πια δεν έχει ουσιαστικά κανένα νόημα γιατί, έχει παραβιαστεί σχεδόν στο σύνολό της όπως αναδείχθηκε στην πολύωρη συζήτηση και επιπλέον, εδώ και κάποιους μήνες συζητείται μεταξύ Υπουργείου – «Εταιρείας» η αλλαγή της, χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή του Δήμου Αριστοτέλη και της τοπικής κοινωνίας.
• Από την πλευρά της παράταξής μας, έγινε σαφές ότι μας εκφράζει απόλυτα η υπάρχουσα και ιστορική Απόφαση 275/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, o Δήμος Αριστοτέλη δήλωσε μεταξύ άλλων :

– Την αντίθεση του σε οποιαδήποτε επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας
– Την ανάγκη διεκδίκησης αποχαρακτηρισμού περιοχών από μεταλλευτικές, με προτεραιότητα σε εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα
– Το εναγώνιο αίτημα για αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες
– Την απαίτηση της εφαρμογής των πλέον αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, μελετών και κανόνων
– Τον σεβασμό στους εργαζόμενους και στο αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής επαγγέλματος
– Την επιθυμία και τη δέσμευση καταβολής κάθε προσπάθειας για μια διαφορετική αειφόρο ανάπτυξη
– Την άρνηση αποδοχής δωρεών και την αποδέσμευση από κάθε είδους οικονομική εξάρτηση του Δήμου από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία

Ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Τσακνής έκανε σαφές στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου ότι η μόνη νόμιμη και εν ισχύ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράζει τον Δήμο Αριστοτέλη είναι η 275/2014 και ο κ. Βαλιάνος είναι υποχρεωμένος ή να την ασπαστεί και να μη δηλώνει δημοσίως διαφορετικές θέσεις ή να την τροποποιήσει και να αναλάβει το πολιτικό βάρος αυτής της πράξης.
Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και κυρίως λόγω των αρχών και των αξιών που διέπουν την ιδρυτική πράξη του «Ισχυρού Αριστοτέλη», καταψηφίσαμε το μέρος της Απόφασης που εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος και αφορούσε την εφαρμογή της ΚΥΑ.
Η παράταξή μας δεν δέχεται να ψηφίσει την τήρηση μιας ΚΥΑ που περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές.
Αντιθέτως, συμφωνήσαμε στο μέρος της Απόφασης που αφορούσε την πρόταση να ζητηθεί από το Υπουργείο το κατατεθέν νέο επενδυτικό σχέδιο και ο κατάλληλος χρόνος ώστε να γίνει πραγματική διαβούλευση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη παρουσία και τη τοποθέτηση εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, συμφωνήθηκε να προωθηθούν στο Υπουργείο όλες οι προτάσεις που θα προκύψουν από την διαβούλευση.
Θεωρούμε ότι το θέμα της τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου, της ΜΠΕ και της ΚΥΑ δεν μπορεί να συζητείται χωρίς την γνώση των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη και δεν καλυπτόμαστε σε καμία περίπτωση από τις συναντήσεις του κ. Δημάρχου, με την «Εταιρεία» και τα στελέχη του Υπουργείου”.

Ιερισσός, 23 Φεβρουαρίου 2020

Γραφείο Τύπου
Δημοτικής παράταξης Δήμου Αριστοτέλη
ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ