Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια στη Νότια Κορέα και πολλαπλασιάζονται στις χώρες όπου έχουν καταγραφεί: η επιδημία ιογενούς πνευμονίας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, παρότι οι απολογισμοί μειώνονται στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κροατία και στην Αλγερία. Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέρα από την Κίνα, περίπου τριάντα έξι χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.

Ο ιός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα, μοιάζει να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του στη χώρα αυτή: οι αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 52 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες έναντι 71 την προηγουμένη, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον.

Πολιτικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις ακυρώθηκαν, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σε νάρκη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να πέφτουν: σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία και οι συνέπειές της συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία, πουθενά περισσότερο από ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ).

Ο κόσμος «απλούστατα δεν είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει την επιδημία του COVID-19, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΫ/Κίνας, κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Πρέπει να γίνει προετοιμασία για τη διαχείριση της κρίσης σε πολύ «μεγαλύτερη κλίμακα» και «πρέπει να γίνει γρήγορα», πρόσθεσε.

Στη Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», σύμφωνα με τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο άλμα και ξεπερνά πλέον τα χίλια.

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος διατηρεί το τρέχον διάστημα 28.500 στρατιώτες στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης έχει μολυνθεί σε βάση κοντά στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά). Στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί μακράν τα περισσότερα κρούσματα.

Η Νότια Κορέα – η οποία καταμετρούσε 11 νεκρούς σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 12 κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες – έχει πλέον μετατραπεί στη μεγαλύτερη εστία του ΠΟΫ πέραν της Κίνας. Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 1.146 (+169) το πρωί και αργότερα κατά ακόμη 115 στα 1.261.

Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, μια πιστή της οποίας μόλυνε εκατοντάδες άλλους ομόθρησκούς της.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Δέκα άνθρωποι έχουν υποκύψει, όλοι τους ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αρκετά ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο και για ενδέκατο νεκρό.

Οι γειτονικές χώρες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών χθες στη Ρώμη.