Το «Πολιτιστικό ημερολόγιο» πρόσφατα επισκέφτηκε την πόλη των Τρικάλων και πραγματοποίησε γυρίσματα στο μουσείο «Δημήτρη και Λένγκως Κατσικογιάννη».

Μία βουτιά στην σύγχρονη ιστορία, μια γροθιά από πίνακες και γλυπτά που μένουν στο νου σου για πάντα. Ένα τηλεοπτικό ταξίδι στη ζωή και στο έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη.

Η αγαπημένη εκπομπή των τηλεθεατών θα προβληθεί την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 21.05 και σε επανάληψη στις 16/3/20 στις 14.00 από την TV100.

Το Πολιτιστικό Ημερολόγιο προβάλλεται σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έρευνα-παρουσίαση:Σουζάνα Καζάκα

Σκηνοθεσία:Ζωή Γανίτη

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (1915-1991)

Γλύπτης-ζωγράφος

Ο αείμνηστος καλλιτέχνης Δημήτρης Κατσικογιάννης γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1915 στην Καρυά Ολύμπου. Η συνάντησή του με Αναστάσιο Αβέρωφ Τοσίτσα υπήρξε καθοριστική για την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών προκειμένου να αξιοποιήσει το καλλιτεχνικό ταλέντο. Μαθητής του Τόμπρου και του Δημητριάδη, ο μαθητευόμενος Δ. Κατσικογιάννης πήρε υποτροφία για το Παρίσι το 1939 την οποία όμως δεν αξιοποίησε για τον λόγο όπως σθεναρά υποστήριξε ότι η χώρα του τον έχει περισσότερο ανάγκη. Αξιοποίησε ωστόσο την υποτροφία που έλαβε για το εσωτερικό έκανε μελέτη για την αναστήλωση του μουσείου των Δελφών. Αξίζει να αναφερθεί ότι αποφοιτώντας από την Σχολή Καλών Τεχνών ήταν κάτοχος επτά βραβείων γλυπτικής.

 

Την περίοδο της κατοχής οργανώθηκε στο Κ.Κ.Ε και στο Ε.Α.Μ και πήρε μέρος στην εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση πέρασε στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού. Το 1952 ύστερα από φυλάκιση δύο χρόνων καταδικάστηκε ισόβια για την αντιστασιακή του δράση. Φυλακίστηκε στην Κέρκυρα, Τρίκαλα, Λάρισα, Αλικαρνασσό και πάλι στην Κέρκυρα. Το 1964 παντρεύτηκε τη Ελένη (Λέγκω) Ζιώγα της οποίας η συμβολή στην καλλιτεχνική δημιουργία του καλλιτέχνη υπήρξε ανεκτίμητη η οποία γεννήθηκε στη Ραψάνη Ολύμπου το 1924. Πήρε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας στα 1943 μέσα στις γραμμές της ΕΠΟΝ και στα 1944 αρχικά στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και αργότερα από το καλοκαίρι μέχρι την απελευθέρωση με το όπλο στην μοναδική για την Ελλάδα υποδειγματική Ομάδα γυναικών- μπουρλοτιέρησσες του Μηχανικού Ολύμπου.

Ο Δημήτρης Κατσικογιάννης πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως στο Μουσείο Πούσκιν στο Ερμιτάζ, στη Μόσχα και στη Βαρσοβία. Έργα του υπάρχουν στο Ερμιτάζ και στη Βαρσοβία. Πραγματοποίησε επίσης και στο εσωτερικό όπως στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στη καλλιτεχνική αίθουσα του Παρνασσού κ.α. Κύριο θέμα των έργων του Δημήτρη Κατσικογιάννη είναι η Εθνική Αντίσταση. Φιλοτέχνησε, επίσης, έργα εμπνευσμένα από το Πολυτεχνείο, τους αγροτικούς αγώνες, τους πολιτικούς εξόριστους, την τρομοκρατία, την παγκόσμια ειρήνη. Αλλά και έργα για τον αγώνα του βιετναμέζικου λαού, για τους αγώνες και τις αγωνίες των λαών του Σαλβαντόρ, της Παλαιστίνης, της Μπιάφρας, της Τουρκίας, της Αφρικής, του Ιράν, της Κύπρου, του Αφγανιστάν, της Κορέας, της Νικαράγουας. Ακόμα και για ΝΑΤΟικό πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Αξίζει να γίνει γνωστό ότι το καλλιτεχνικό έργο του αείμνηστου Δημήτρη Κατσικογιάννη κληρονόμησαν από τη σύζυγό του το 1992, ο ΙΩΑΝΝΗΣ και η ΣΤΕΛΛΑ ΖΙΩΓΑ και η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΧΡΥΣΙΚΟΥ, οι οποίοι δώρισαν στον Δήμο Τρικκαίων με δική τους αποκλειστικά πρωτοβουλία, την τεράστια καλλιτεχνική δημιουργία με σκοπό την ίδρυση μουσείου με την επωνυμία «ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΛΕΓΚΩΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ «Μουσείο φιλίας και αντίστασης των λαών», προκειμένου ανιδιοτελώς να τιμήσουν την μνήμη του καλλιτέχνη αλλά και να καταστεί ευρύτερα γνωστή η τεράστια καλλιτεχνική δημιουργία του.

Με την τεχνοτροπική ανάλυση του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη ασχολήθηκε εξαντλητικά και κατά αποκλειστικότητα η διεθνώς καταξιωμένη Ιστορικός της Τέχνης, Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιμελήτρια της συλλογής μου, ενώ σε θέματα συντήρησης του έργου ο Δρ. Μιχάλης Δουλγερίδης, Διευθυντής του τμήματος της Καλλιτεχνικής Συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης και καθηγητή Μουσειολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επισημαίνεται ότι ο Δημήτρης Κατσικογιάννης απέσπασε θερμές κριτικές για το έργο του από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής του όπως από τον Νίκο Αλεξίου ιστορικό της τέχνης και τεχνοκρίτη, τον Θάνο Κωτσόπουλο συγγραφέα-ηθοποιό και σκηνοθέτη, την Έλλη Αλεξίου παιδαγωγό, τον Λάμπρο Μάλαμα εκδότη, τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και πλήθος άλλων.

Δημήτρης Ζιώγας

Φοιτητής στο ΕΑΠ

Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών

Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού

και κάτοχος ιδιωτική συλλογής έργων τέχνης