Αν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για την ανάδειξη αναδόχου ως το τέλος του έτους, τότε θα μπει άμεσα σκαπάνη για το έργο και θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε 3,5 χρόνια. Αυτό τόνισε για το φράγμα του Χαβρία ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς σε συνέντευξή του στο XalkidikiPolitiki.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου ο κ. Βαγιωνάς μίλησε για τις πρώτες κρούσεις για το έργο προς τον πρώην Υπουργό Υποδομών Γ. Σουφλιά. Εκείνη την περίοδο είχε τεθεί ως προτεραιότητα και ο δρόμος Γαλάτιστας Θέρμης.

Ωστόσο είχε ανοίξει πλέον η κουβέντα για την κατασκευή του Φράγματος. Όταν το έργο απεντάχτηκε λόγω κρίσης, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο βουλευτής κ. Βαγιωνάς βρήκε ανοιχτές πόρτες με τον κ. Αστέριο Πιτσιόρλα, πρώην υφυπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, με καταγωγή τη Χαλκιδική. Στη συνέχεια και καθώς μπήκε εκ νέου στην ατζέντα, ορίστηκαν και αρμόδιες επιτροπές για τη διαχείριση του έργου.

Για το έργο υπάρχουν τα χρήματα των 30 εκ. ευρώ που αφορούν τις απαλλοτριώσεις, όπως επεσήμανε ο κ. Βαγιωνάς. Αλλά το έργο που ανακοινώθηκε αφορά την πρώτη φάση, της δεξαμενής και του εργοστασίου επεξεργασίας νερού, με δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον κι αφού ολοκληρωθεί το δίκτυο. «Η πρώτη φάση του έργου θα εξυπηρετήσει τον κάμπο της Ορμύλιας όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι εντονότερο», τονίζει ο κ. Βαγιωνάς.

«Η διυπουργική απόφαση υπεγράφη και τώρα κατατίθενται οι προσφορές, τρεις στον αριθμό», αναφέρει ο βουλευτής που κάνει λόγο για 7 βήματα ως προς την πρόοδο του έργου. Σε επόμενες φάσεις η υδροδότηση από το φράγμα αφορά περιοχές της Ν. Προποντίδας κι έπειτα της Σιθωνίας.

Την ευθύνη και τον έλεγχο του έργου για τα πρώτα 27 χρόνια έχει το Υπουργείο Υποδομών. Αφού περάσουν τα 30 χρόνια, ο ανάδοχος θα έχει και τη συντήρηση του έργου με κομβικά σημεία τα 15 χρόνια και μετά τα 30. «Οι δήμοι θα έχουν μόνο εποπτικό ρόλο αρχικά», υπογράμμισε ο κ. Βαγιωνάς.