Με μία σειρά νέων μέτρων προστασίας και κυρίως των ευπαθών ομάδων προσπαθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου που προκαλεί ο κορωναϊός.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που αποφασίστηκαν από το υπουργείο Υγείας είναι η αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα, ενώ πριν λίγες ημέρες πάρθηκε η απόφαση για τη διεξαγωγή των αγώνων όλων των αθλημάτων κεκλεισμένων των θυρών.

Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί της Επιτροπής και ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό,Σωτήρη Τσιόδρα εστιάζουν ειδικώς στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεσή τους στον νέο ιό και τη νόσο που προκαλεί, με δεδομένο πια επιστημονικό ότι οι ευπαθείς ομάδες πλήττονται έντονα από την επιδημία.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

Αναστολή των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο ΟΑΚΑ – όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.