Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, αναστέλλεται προσωρινά, πανελλαδικά και μερικά από σήμερα, Παρασκευή, 13 Μαρτίου, έως και τις 27 Μαρτίου, η λειτουργία όλων των  δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών), των Εισαγγελιών της χώρας, καθώς και η διεξαγωγή πλειστηριασμών, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και προς αποφυγή κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων δεν καταλαμβάνει τους δικαστικούς υπαλλήλους και τις γραμματείες των δικαστηρίων, που θα λειτουργούν κανονικά, μέσα στο πλαίσιο που έχει διαγράψει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την αναστολή, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας από τον κορωνοϊό, εξαιρούνται οι αυτόφωρες διαδικασίες σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Επισημαίνεται επίσης, πως εξαιρούνται της αναστολές δικαστικές υποθέσεις (πλημμελήματα και κακουργήματα) που ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός της περιόδου αυτής.