Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό παίρνουν πολλά μοναστήρια, σκήτες και αρχονταρίκια στο Αγιο Ορος.

Εξ ου και η απολυμάνσεις των κοινόχρηστων αυτών χώρων, με τους επισκέπτες που είναι σαφώς λιγότεροι το τελευταίο διάστημα να έχουν ενημερωθεί.

“Μεταφέραμε στην Ιερά Κοινότητα όλες τις οδηγίες της Πολιτείας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.

Οσον αφορά πάντως τη φημολογία και διάφορα δημοσιεύματα ότι το Αγιο Ορος κλείνει την πόρτα στους προσκυνητές, πρέπει να σημειωθεί ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι ανακριβή.

Σε αυτό που συμφωνούν οι πατέρες της Ιεράς Κοινότητος και οι Ηγούμενοι των Μονών, είναι η αυτοσυγκράτηση, η λήψη μέτρων υγιεινής και προστασίας, η ένταση των προσευχών και η εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού.

Για τον σκοπό αυτόν, πρόκειται να οριστεί ημερομηνία, πιθανότατα την τέταρτη εβδομάδα των Νηστειών, κατά την οποία θα τελεστεί σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους και στο Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, αγρυπνία για την προστασία από την επιδημία, στην οποία θα ψαλλεί η ακολουθία του Αγίου Χαραλάμπους, που είναι προστάτης εναντίον των λοιμωδών νόσων.