Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε χθες τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κρίση του κορωνοϊού,  κάνοντας χρήση της Stafford Act για να μπορέσει να παράσχει ομοσπονδιακή βοήθεια μέσω πόρων στις Πολιτείες και τους δήμους.

Ο Τραμπ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε στο διάγγελμά του ότι θα απελευθερωθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή στήριξης σε Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την επιδημία του COVID-19, τα οποία καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι αναμένει να διατεθούν 1,4 εκατομμύρια κιτ ιατρικών δοκιμών για τον κορονοϊό εντός μιας εβδομάδας και συνολικά 5 εκατομμύρια κιτ κατά τον επόμενο μήνα. Ωστόσο δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι η χώρα θα “χρειαστεί κοντά στα” 5 εκατομμύρια κιτ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου προέτρεψε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί και να κάνουν εξετάσεις μόνο όσοι παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα της νόσου.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, προειδοποίησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι “θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα κορονοϊού” τις προσεχείς εβδομάδες.