ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Διπλή γιορτή σήμερα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Ημέρα μνήμης και τιμής για τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αγωνίσθηκαν σθεναρά αψηφώντας τον κίνδυνο και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. Άφησαν στην άκρη το «εγώ» και προέταξαν το «εμείς». Τους πρέπει τιμή και δόξα, η οποία μπορεί φέτος να μην αποδοθεί με τον μεγαλοπρεπή τρόπο, που τους ταιριάζει, ωστόσο δε μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία της προσφοράς και της αυτοθυσίας τους.

Επίκαιρο, όσο ποτέ το μήνυμα του αγώνα τους, με το μυαλό όλων των Ελλήνων στραμμένο στον Έβρο. Εκεί που οι στρατιωτικοί μας, οι στρατιώτες μας, τα σώματα ασφαλείας, οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών του Έβρου φυλάττουν τα σύνορά μας και προασπίζουν την πατρίδα μας. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες μας, που εδώ και μέρες αντιστέκονται, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των συνόρων μας, της εθνικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας μας.

Σύγχρονοι ήρωες είναι και oι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές μας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, μάχη ζωής για όλους μας, για το συλλογικό καλό. Αυτό το συλλογικό καλό καλούμαστε όλοι οι Έλληνες σήμερα να υπηρετήσουμε με το να επιδείξουμε σύνεση και ατομική υπευθυνότητα.

Σημαντική γιορτή όμως σήμερα και για την Ορθοδοξία μας, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ημέρα που γιορτάζουμε την καλή είδηση που πήρε η Παναγία από τον Άγγελο ότι θα φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό. Η εκκλησία μας ψάλλει: «Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό κεφάλαιον καί τοῦ ἀπ’ αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις…». Δηλαδή, σήμερα είναι η αρχή της σωτηρίας μας με το να φανερωθεί σε αγγέλους και ανθρώπους το σχέδιο, που υπήρχε ανέκαθεν στον νου του Θεού, να σώσει τον άνθρωπο με την ενανθρώπηση του Υιού Του. Μπορεί οι εκκλησίες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να μη λειτούργησαν, όμως κάθε Χριστιανός μπορεί και πρέπει να προσευχηθεί για την «καλή είδηση», που θα μας βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε.

Χρόνια πολλά Ελληνίδες, Χρόνια πολλά Έλληνες!