Κοροναϊός: Η προσπάθεια της Επιτροπής να διασφαλίσει την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας στέφεται με επιτυχία

Η διαδικασία κοινής προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού στέφθηκε με επιτυχία.

Οι παραγωγοί υπέβαλαν προσφορές, οι οποίες κάλυψαν και, ορισμένες περιπτώσεις, υπερέβησαν τις ποσότητες που ζήτησαν τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην διαδικασία προμήθειας για όλα τα είδη που ζητήθηκαν. Η κοινή προμήθεια αφορά μάσκες τύπου 2 και 3, γάντια, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, χειρουργικές μάσκες και στολές.

Έτσι διασφαλίζεται ότι ο αναγκαίος εξοπλισμός θα φτάσει στα νοσοκομεία, στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, στους οίκους ευγηρίας και σε όσους τον χρειάζονται για να προστατευτούν από τον ιό και να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή των συμβάσεων από τα κράτη μέλη με τους αναδόχους, στην οποία πρέπει να προβούν τάχιστα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ανάγκη για προστατευτικά ενδύματα και ιατρικό εξοπλισμό. Αποτελεί συνεπώς επιτυχία το ότι η πρωτοβουλία για κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια κατόρθωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εξασφαλίσει από την παγκόσμια αγορά συγκεκριμένες προσφορές σημαντικής κλίμακας. Αυτό σημαίνει η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη. Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι η συμμετοχή στην Ένωση έχει οφέλη. Το υλικό σύντομα θα παράσχει σημαντική ανακούφιση στην Ιταλία, την Ισπανία και σε άλλα 23 κράτη μέλη. Τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη να υπογράψουν γρήγορα τις απαραίτητες συμβάσεις.»

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω τα εξαιρετικά αποτελέσματα που απέφερε η διαδικασία κοινής προμήθειας σε επίπεδο ΕΕ. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι εργάζονται νυχθημερόν για να μας προστατεύσουν και για να σώσουν ζωές, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, θα έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Οι προσφορές που λάβαμε ανταποκρίνονται πλήρως στα αιτήματα των κρατών μελών για ζωτικής σημασίας εξοπλισμό όπως μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές. Αυτό το απαραίτητο υλικό θα παραδοθεί σύντομα σε όσους το έχουν ανάγκη. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε μαζί. »

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Μπρετόν δήλωσε: «Αυτή η διαδικασία κοινής προμήθειας καταδεικνύει τη δύναμη της συντονισμένης συνεργασίας. Επιτρέπει στα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αγορά ιατρικών προμηθειών. Παράλληλα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να ενεργοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής του απαιτούμενου εξοπλισμού. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή τη συλλογική προσπάθεια της βιομηχανίας και να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, ώστε τα υλικά να φτάνουν σε αυτούς που τα χρειάζονται επειγόντως.».

25 κράτη μέλη λαμβάνουν μέρος σε αυτή την διαδικασία κοινής προμήθειας. Οι προσφορές αξιολογούνται και οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν εντός των επόμενων ημερών.

Η κοινή προμήθεια αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο μέσω του οποίου τα κράτη μέλη αγοράζουν από κοινού αγαθά στις αγορές, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προμήθεια για το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού ξεκίνησε μόλις πριν από μία εβδομάδα, στις 17 Μαρτίου, ενώ αρχικά είχε δρομολογηθεί πρόσκληση υποβολής προσφορών για την προμήθεια μασκών στις 28 Φεβρουαρίου.

COMM-REP-GREECE