Εναν πολύ χρήσιμο και απαραίτητο οδηγό διαχείρισης απορριμμάτων δημοσιοποίησε για όλους τους πολίτες ο δήμος Κασσάνδρας.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, οι συντηρητές τους και οι οδοκαθαριστές είναι άλλωστε οι ομάδες που δουλεύουν αυτές τις ημέρες της πανδημίας του covid-19 και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, ασκώντας έργο δύσκολο και επικίνδυνο.

Για αυτό το λόγο πρέπει:

1) Οι πολίτες οφείλουν να προστατεύουν τη ζωή αυτών των εργαζομένων, ακολουθώντας μια σειρά βημάτων.  Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να μην τοποθετούνται στους μπλε κάδους αλλά στους κάδους κοινών απορριμμάτων.

2) Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες ή πολύ περισσότερο έξω από τους κάδους (μπλε ή πράσινους). Στους μεν μπλε κάδους αδειάστε τα ανακυκλώσιμα υλικά χύμα εντός του κάδου αφήνοντας εκεί στο τέλος της εκφόρτωσης και την σακούλα προσωρινής αποθήκευσης μίας χρήσης που χρησιμοποιήσατε στο σπίτι σας, ενώ για τα σκουπίδια χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.

3) Κλείστε το καπάκι των κάδων για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

4) Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μην αφήνετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες σκόνης και μικροβίων. • Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο στενό μας περιβάλλον.

5) Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.

6) Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά.

7) Προσέχουμε να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

8) Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

9) Ακόμα και ο διαχωρισμός της ανακύκλωσης από άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό χρειάζεται προσοχή. • Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος

10) Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά δεν τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

11) Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά. Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.