Κάλεσμα προς όλους τους αιμοδότες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα απευθύνουν τα νοσοκομεία και οι γιατροί. Οι μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων ήρθαν σε δυσχερή θέση καθώς ο  δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του Κορωνοϊού, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος. Χώρες όπως η Ιταλία στο βόρειο τμήμα της, αλλά και η Κίνα έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα αυτό.

Στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο μετέφεραν τις μονάδες αιμοδοσίας σε περίπτερα της ΔΕΘ, ώστε να μην συγχρωτίζεται ο κόσμος και να μην μειωθεί η προσέλευση. Όντως οι αιμοδότες προσέρχονται κανονικά, και τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, αποστάσεις μεταξύ των ατόμων, μάσκες, γάντια κλπ, ανταποκρινόμενοι στο ανθρώπινο καθήκον τους να βοηθήσουν να σωθούν ζωές.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας της χώρας από εκατοντάδες συμπολίτες μας που συμμετέχουν σε οργανωμένες εθελοντικές αιμοδοσίες.Άλλωστε, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ο κορωνοϊός, είναι αναπνευστικός ιός, μεταδιδόμενος με σταγονίδια. Δεν μεταδίδεται με το αίμα, το οποίο ελέγχεται για όλες τις άλλες ασθένειες όπως κανονικά συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Τα Κέντρα αιμοδοσίας καλούν τους πολίτες να εξαλείψουν τον πανικό με σωστή ενημέρωση και να μην αφήσουν να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.

Ανάλογα κάλεσμα κάνει προς τους τακτικούς και μη αιμοδότες και το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ