Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετες ποσότητες λαχανικών τις επόμενες μέρες και βδομάδες από τη Ν. Τρίγλια και τις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής. Τα εν λόγω είδη απορροφώνται σε χαμηλά ποσοστά από την αγορά λόγω μειωμένης καταναλωτικής κίνησης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Όπως τονίζει μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών Παύλος Γιαλαγκολίδης, ο μεγαλύτερος φόβος των παραγωγών αφορά τη διάθεση των βερίκοκων. Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τις εξαγωγές που ξεκινούν σε δύο μήνες από σήμερα, προς χώρες των Βαλκανίων αλλά και άλλες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. «Κατά πόσο θα μπορέσουν να εισάγουν το προϊόν αυτές οι χώρες, και κάτω από ποιες συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Γιαλαγκολίδης. Το δεύτερο σοβαρό θέμα που ανακύπτει είναι ο χρόνος καθυστέρησης των φορτηγών στα σύνορα λόγω αυστηρών και εκτεταμένων ελέγχων. «Το προϊόν δεν μπορεί να μένει πολλές μέρες μέσα στο φορτηγό. Είναι φρέσκο φρούτο, νωπό προϊόν,  και όλοι καταλαβαίνουν τους κινδύνους», τονίζει ο ίδιος.

Η συγκομιδή του βερίκοκου ξεκινά αρχές Μαΐου και φτάνει ως τα μέσα Ιουνίου. Επιπλέον, πρόβλημα θα δημιουργηθεί με τους εργάτες γης, που ούτως ή άλλως ήταν λίγοι οι νόμιμοι που έρχονταν στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εργασίες κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα με το αραίωμα στα βερίκοκα.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν στην παρέμβαση της πολιτείας σε περιπτώσεις που έχουν απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης διάθεσης των προϊόντων.