Γενικά

Στα αδιάθετα φέτος ο πασχαλινός οβελίας

Σειρά αιτημάτων από τον Συνεταιρισμό Γαλάτιστας

φωτο αρχείου

Σε πολύ χαμηλές τιμές και με πτώση της ζήτησης κινείται η αγορά των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα. Ενώ προβλήματα δεν παρατηρούνται με τη διάθεση του γάλακτος στις μεγάλες βιομηχανίες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κρέας. Στη Χαλκιδική, το σφαγείο της Γαλάτιστας, που άλλες χρονιές σε ανάλογη περίοδο έσφαζε μέχρι και πέντε ή έξι χιλιάδες  αμνοερίφια, φέτος μέχρι στιγμής έσφαξε 100 περίπου ζώα για τις ανάγκες της αγοράς  που αφορά το Καθολικό Πάσχα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ο Πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής. Όπως λέει ο ίδιος, τα αμνοερίφια για το Καθολικό Πάσχα εξάγονται σε Ιταλία και Ισπανία κυρίως, και μάλιστα σε μικρά τεμάχια, μερίδες σχεδόν κατά τις προτιμήσεις των Καθολικών. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι είχαν το περιθώριο να δώσουν τα μικρά ζώα προς διάθεση στην ξένη αγορά και όσα μεγάλωναν με την διαφορά ημερών ανάμεσα στον Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα, να τα διαθέσουν στην εγχώρια αγορά όπου υπάρχει και ζήτηση και μεγαλύτερα ζώα. «Φέτος όμως ούτε αυτό μπορεί να συμβεί, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα και το γάλα, καθώς θα μείνουν και τα μικρά αδιάθετα», επισημαίνει ο κ. Τσιαρτσιαφλής και καταλήγει λέγοντας πως «το κλίμα είναι αρνητικό και οι έμποροι δεν στοκάρουν».

Αυτό που ζητεί ο κτηνοτροφικός κόσμος από την κυβέρνηση είναι να δώσει το μήνυμα ότι το Πάσχα θα εορταστεί μεν στα σπίτια, αλλά με το κατσικάκι και το αρνάκι στο Πασχαλινό οικογενειακό τραπέζι. «Να μην είναι αποτρεπτικοί οι κυβερνώντες ως προς την κατανάλωση των αμνοεριφίων μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε Πάσχα στην ύπαιθρο», ζήτησε ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

 

Για τα προβλήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών λόγω κορωνοϊού στάλθηκε προς κάθε κατεύθυνση ένα ξεχωριστό έγγραφο με το οποίο ζητείται μέριμνα και κάλυψη μιας σειράς αιτημάτων.

Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close