«Τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι μας χρειάζονται ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ, για να περιθάλψουν τους ασθενείς και να σώσουν ζωές. Χρειάζονται επίσης εξοπλισμό –γάντια και στολές– για να προστατευτούν από τη λοίμωξη.

Χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες αυτού του εξοπλισμού, ο οποίος είναι ακριβός.

Γι’ αυτό σήμερα δεχτήκαμε να καταργήσουμε, για ένα διάστημα, ορισμένους φόρους που επιβάλλονται στις εισαγωγές ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εξοπλισμού από τρίτες χώρες. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τα νοσοκομεία και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Έτσι συνεισφέρουμε στη μείωση της πίεσης που δέχονται οι τιμές του ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού, ώστε ο εξοπλισμός αυτός να καταστεί πιο προσιτός.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: στην Ιταλία, σε κάποιες μάσκες και προστατευτικές στολές που εισάγονται από χώρες όπως η Κίνα, επιβάλλεται τελωνειακός δασμός 12 % και ΦΠΑ 22 %. Με την απόφασή μας, η τιμή τους θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο.

Ο μέσος συντελεστής ΦΠΑ για τους αναπνευστήρες είναι 20 %. Και εδώ, τα νοσοκομεία θα εξοικονομήσουν χρήματα ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν περισσότερους αναπνευστήρες.

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που θα ισχύσει τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες ή και παραπάνω, αν χρειαστεί. Στεκόμαστε στο πλευρό του υγειονομικού προσωπικού και των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε κι άλλο».