Ερώτηση για την άμεση ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Σιθωνίας, κατόπιν των ισχυρών βροχοπτώσεων της 4ης Απριλίου, αλλά και για τη μη καταβολή των χρηματικών ποσών, που αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, στους Δήμους Χαλκιδικής, από τον Ιούλιο του 2019, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κο Θεοδωρικάκο και Οικονομικών, κο Σταϊκούρα.ν

Ο κος Πάνας δήλωσε σχετικά: «Καθήκον της κεντρικής εξουσίας είναι να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα αντιπλημμυρικά έργα της Σιθωνίας. Περιοχές όπως η Σάρτη, η Συκιά, η Τορώνη, χτυπήθηκαν για άλλη μια φορά από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου. Η Χαλκιδική είναι ένας Νομός που πλήττεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες από ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν είναι δυνατόν ακόμα να μην έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, μετά τη θεομηνία του Ιουλίου του 2019. Καλώ τους αρμόδιους Υπουργούς να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο διάθεσης στους Δήμους της Χαλκιδικής των χρηματικών ποσών των αποζημιώσεων, ώστε να καταβληθούν στους δικαιούχους συμπολίτες μας.»

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

‘’ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1)Εσωτερικών, κο Π. Θεοδωρικάκο

2)Οικονομικών, κο Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Επείγουσα η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Σιθωνίας και η καταβολή των αποζημιώσεων των περσινών καταστροφών στους Δήμους της Χαλκιδικής»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα την νύχτα του Σαββάτου 4 Απριλίου, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε περιοχές της Σιθωνίας της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στη Σάρτη, στη Συκιά, και στην Τορώνη.

Το πρόβλημα της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχής έγινε αισθητό για μια ακόμη φορά, αφού η υπερχείλιση ρεμάτων προκάλεσε κατολισθήσεις σε οδικά δίκτυα και μεγάλες ζημιές.

Εθελοντές, ιδιώτες κάτοχοι μηχανημάτων και φυσικά η Πυροσβεστική ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή για να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των φαινομένων εγκλωβισμού τεράστιου όγκου υδάτων στα υπόγεια των περιουσιών των κατοίκων των ως άνω περιοχών.

Ωστόσο, ακόμα μεγάλο ζήτημα παραμένει η μη καταβολή, κατόπιν της θεομηνίας του Ιουλίου 2019, των αποζημιώσεων στους Δήμους της Χαλκιδικής, ώστε με τη σειρά τους να διαθέσουν τα ποσά αυτά στις επιχειρήσεις και στους πολίτες που παρέχουν την εργασία τους για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Δεδομένου ότι, η Χαλκιδική είναι από τους Νομούς της χώρας που έχουν πληγεί δραματικά από ακραίες καιρικές συνθήκες, μέσα σε διάστημα ολίγων μόνο μηνών.

Δεδομένου ότι, τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα δεν επαρκούν και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος με την πρώτη καταιγίδα που ‘’χτυπάει΄΄ την περιοχή, επομένως κρίνεται επιτακτική η άμεση χρηματοδότηση από την Πολιτεία για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής ασπίδας της περιοχής.

Δεδομένου ότι, πολίτες και επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει καμία απολύτως αποζημίωση από την Πολιτεία, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε:

1)Προτίθεσθε να ενισχύσετε άμεσα την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής;

2)Είστε σε θέση να προσδιορίσετε τον ακριβή χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων στους Δήμους της Χαλκιδικής, ώστε να διατεθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις, μετά τις προκληθείσες καταστροφές από τα περσινά καιρικά φαινόμενα;