Την ευθύνη εξ’ ολοκλήρου για τις καταστροφές στη Χαλκιδική από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κυριακή Μάλαμα, και τα όσα δήλωσε στο XalkidikiPolitiki. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της, ευθύνες φέρει και η εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά πάντα τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Όλα μένουν στα χαρτιά. Είναι τραγικό που δεν γίνεται τίποτα», τόνισε η κ. Μάλαμα, η οποία άλλωστε κατάγεται από τη Συκιά που έζησε άλλη μια καταστροφική θεομηνία το βράδυ του Σαββάτου.

«Κάθε χρόνο, βλέπουμε τη Σάρτη, τη Συκιά, το Καλαμίτσι και άλλες περιοχές να πλημμυρίζουν. Κι εγώ προσπαθούσα να μαζέψω τα νερά από το υπόγειο της οικίας μου στην παραλία Συκιάς. Αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και πέρα από μένα», σημείωσε με έμφαση η κ. Μάλαμα. Σε ερώτηση για τις αυθαιρεσίες ιδιωτών με παράνομα κτίσματα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως είναι κανόνας ότι δεν χτίζουμε πάνω σε ρέματα. «Ωστόσο, απουσιάζει ένα σχέδιο πολεοδόμησης στην περιοχή με αποτέλεσμα να παγιώνεται χρόνια τώρα μια κατάσταση», είπε.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε h βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε λίγο νωρίτερα:

«Είναι άμεση προτεραιότητα, σήμερα, η ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το Δήμο, ενώ ιδιαίτερα τώρα, στις ημέρες της υγειονομικής κρίσης, οι πολίτες του Δήμου δεν θα πρέπει να μείνουν ούτε λεπτό αβοήθητοι.

Δυστυχώς, μέσα σε αυτή την δίνη της πλημμύρας η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλα τα περιφερειακά ιατρεία να μην λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Σιθωνίας, ιδιαίτερα όσοι δεν είναι κοντά στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου, να βρίσκονται τελείως αβοήθητοι, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας, εκτός κορονοϊού. Η σοβαρή, πράγματι, κρίση του κορονοϊού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την υπολειτουργία της πολιτικής προστασίας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση τοπικής να αναλάβουν δράση. Τέλος, θα πρέπει να καυτηριαστεί και το γεγονός ότι ο Δήμος Σιθωνίας δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις για τις περσινές φυσικές καταστροφές του Ιουλίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου σε σχετική ερώτηση μας, ότι το κονδύλι έχει καταβληθεί. Συνεπακόλουθα δεν έχει αποζημιωθεί ούτε ένας πολίτης, ούτε μία επιχείρηση, με τις ευθύνες για αυτό να μετατοπίζονται σήμερα από τον έναν αρμόδιο στον άλλο».