Οι ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών λόγο του ιού covid-19 αφού ενέκρινε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου η Πολιτεία.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας

Για το θέμα του εορτασμού του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος, Ιερόθεος Μητροπολίτης Ναυπάκτου, διευκρίνισε ότι:

«Κάθε χρόνο εορτάζουμε την Ανάσταση τού Χριστού το βράδυ, το βράδυ του Πάσχα. Την πανηγυρίζουμε σαράντα μέρες και μετά από σαράντα μέρες πάλι επαναλαμβάνεται η ίδια αυτή ακολουθία. Αυτό θα γίνει και τώρα. Δεν πρόκειται για μετάθεση της εορτής του Πάσχα. Δεν πρόκειται για μετάθεση της τελετής της Αναστάσεως» Η Ανάσταση θα εορτασθεί «19 Απριλίου, κεκλεισμένων των θυρών, θα εορτασθεί πανηγυρικά όλη αυτήν την περίοδο και όταν θα γίνει η απόδοση τῆς εορτῆς» στις 26 προς 27 Μαΐου. Υπογράμμισε όμως ότι το σημαντικό είναι μέχρι τότε, σαράντα ημέρες από το Πάσχα, να «εκλείψει ο κίνδυνος μέχρι τότε εκείνη την ώρα, και αυτό πρέπει να παρακαλούμε, να σταματήσει αυτό πρόβλημα το μεγάλο, πού βασανίζει και την υγεία των ανθρώπων και την ψυχική υγεία των ανθρώπων».

Αναφέρθηκε και στο θέμα της διαμονής των ανθρώπων στο σπίτι λέγοντας ότι «πάλι πρέπει να σας πω ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να λέμε στους ανθρώπους, μείνετε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι σας. Αναπτύσσονται διάφορα ενδοοικογενειακά προβλήματα, ψυχικής υγείας».

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος την παρέμβασή του στην εκπομπή είπε: «Εν πάσῃ περιπτώσει το σύνθημα να μείνουμε στο σπίτι το τηρούμε όλοι, όσοι αγαπούμε την Εκκλησία και αγαπούμε τόν Θεό, αλλά πρέπει να τηρούμε και το άλλο σύνθημα, να μείνουμε στο Σπίτι μας, στο πραγματικό μας Σπίτι που είναι η Εκκλησία, που είναι η παράδοση αυτού τόπου, που είναι το κέντρο του πολιτισμού μας». Αυτά προς ενημέρωση που είπε ο εκπρόσωπος της Συνόδου.

Αυτό θα ακολουθήσουμε για φέτος αγαπητοί μου! Και ας μας είναι δύσκολο για όλους. Ας ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των ιατρών και όλων και θα το ξεπεράσουμε!! Για ένα καλύτερο αύριο!!

Π. Ιωάννης.