ΕλλάδαΚοινωνία

Λαϊκές αγορές: Εκεί που στήνουν, εκεί θα δηλώσουν μόνιμο τόπο κατοικίας

Θερμομετρούνται οι παραγωγοί από... τα ξεημερώματα

Τον τρόπο που θα συμμετέχουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, καθορίζει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Απριλίου, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα απαγόρευσης μετακίνησης των παραγωγών που εκθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές.

Εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1210, 7 Απριλίου 2020) θα πρέπει κάθε παραγωγός-πωλητής ή ο αναπληρωτής του, με υπεύθυνη δήλωση, να δηλώσει μόνιμο τόπο κατοικίας στην περιοχή που θέλει να δραστηριοποιείται με τη δέσμευση ότι, μέχρι τη λήξη των μέτρων καραντίνας, δεν θα επανέλθει στην περιφέρειά του αλλά θα μένει μόνιμα στην περιοχή που θα δηλώσει και θα εμπορεύεται τα προϊόντα που θα στέλνουν από τον τόπο παραγωγής στον ίδιο ή τον αναπληρωτή του. Σημειώνεται ότι υποχρεούται να φέρει πάντα μαζί του την υπεύθυνη δήλωση.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών διέπεται όλο αυτό το διάστημα από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κείμενη νομοθεσία με σκοπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας. Από τις 6 το πρωί, γιατρός συνοδεία αστυνομικών θερμομετρεί τους παραγωγούς, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις για την υγεία τους, και στη συνέχεια στήνουν τους πάγκους τους.

Άλλωστε, προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κλάδων των υπαίθριων αγορών που εμπεριέχουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, σε όλη την Επικράτεια, έως και την Πέμπτη, ‪30 Απριλίου 2020‬ για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Για τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών, σε όλη την Επικράτεια, ως τις 30 Απριλίου θα ισχύουν τα εξής:

α. Σε κάθε υπαίθρια αγορά, από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β. Στις περιοχές όπου λειτουργούν παράλληλες υπαίθριες αγορές σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4682/2020 (Α’ 76) δεν εφαρμόζεται το ανωτέρω εδάφιο.

γ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Τέλος απαγορεύεται η πώληση στις υπαίθριες αγορές βιομηχανικών ειδών, εκτός των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.

Σχετικά άρθρα

Back to top button