ΚεντρικήΜακεδονία

Φυτεύονται οι υπεραιωνόβιες ελιές στην οδό Αγγελάκη (vd)

Οι ελιές προέρχονται από την Χαλκιδική και αποτελούν δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη

 

Άρχισε σήμερα το πρωί η τοποθέτηση των τριάντα υπεραιωνόβιων ελιών στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της οδού Αγγελάκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις λεύκες που κόπηκαν εξαιτίας της επικινδυνότητας που κρίθηκε ότι παρουσίαζαν λόγω προβλημάτων ευστάθειας.

Οι ελιές, που ξεκίνησαν να μεταφυτεύονται, έχουν έρθει από τη Χαλκιδική και αποτελούν δωρεά του επιχειρηματία και προέδρου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας Σταύρου Ανδρεάδη.

«Είναι ένα δέντρο της γης μας, της περιοχής και ένα δέντρο που βρίσκεται στα εδάφη στα οποία ευδοκιμεί. Άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουμε ελιές της περιοχής μας σε έναν άξονα στον οποίον θα δοθεί τελείως διαφορετική εικόνα και τελείως διαφορετική αισθητική.

Τα δέντρα αυτά πέρα του ότι είναι πολύτιμα, θα έχουν ένα σύστημα άρδευσης και ένα εξαιρετικό σύστημα φωτισμού ώστε όχι μόνο να τα απολαμβάνουμε σαν δέντρα αλλά να τα απολαμβάνουμε και ως στοιχεία της πόλης μας», τόνισε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας που παρέστη σήμερα στη δεντροφύτευση.

Από το πρωί τη διαδικασία παρακολουθεί ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου για την επιλογή του συγκεκριμένου δέντρου, οι υπεραιωνόβιες ελιές συγκεντρώνουν την προσοχή των διερχομένων εξαλείφοντας το μειονέκτημα της αμήχανης σχεδίασης των υφιστάμενων ορθογώνιων παρτεριών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εδαφοβελτιωτικές εργασίες καθώς και εργασίες αυτόματου ποτισμού και ηλεκτροφωτισμού.

Αν και η ελιά είναι ένα δέντρο συνυφασμένο με το ελληνικό τοπίο, μέχρι σήμερα εντός του αστικού ιστού, στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης δεν συναντάται σχεδόν καθόλου. Το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών μετά την κοπή των δένδρων, όπως και η προμήθεια των ελαιόδεντρων, η μελέτη και εφαρμογή αρδευτικού συστήματος και φωτισμού αποτελούν δωρεά ιδιώτη και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ύστερα από σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Πρασίνου, αποφασίστηκε η αποξήλωση των λευκών και η αντικατάστασή τους ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου της περιοχής. Έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση των δέντρων που θα κοπούν, με τη φύτευση άλλων που είναι προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος.

Η λεύκα είναι ένα είδος που αναπτύσσει επιφανειακό και επιπόλαιο ριζικό σύστημα, εξαιτίας του οποίου προκαλούνται μεγάλα προβλήματα στην ευστάθειά της αλλά και ζημιές σε παρακείμενες κατασκευές και εγκαταστάσεις (οικοδομές, πεζοδρόμια, δίκτυα κ.ο.κ.). Τα συγκεκριμένα δέντρα κρίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους πεζούς, τους κατοίκους της γειτονιάς, καθώς και για τα αυτοκίνητα που διέρχονται από το σημείο, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος για πτώση αυτών ή/και βραχιόνων.

Πηγή: voria.gr

 

 

Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close