Αν υπάρχει μια εποχή που κάποιος έχει κάθε λόγο να νοιάζεται για την υγεία των πνευμόνων του, είναι αυτή που ζούμε τώρα. Και αν σκεφτεί να κόψει το τσιγάρο, ίσως δεν θα βρει άλλη εποχή που να του δώσει τόσα κίνητρα.

Οι καπνιστές και οι άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν στα κύτταρα των πνευμόνων τους συγκριτικά υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου (ACE-2), το οποίο αποτελεί τη «θύρα εισόδου» που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να τα μολύνει. Αυτό δείχνει μια νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τόσο το κάπνισμα όσο και η ΧΑΠ αυξάνουν τον κίνδυνο για μια πιο σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζάνις Λέουνγκ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Νοσοκομείου Σεντ Πολ του Βανκούβερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «European Respiratory Journal», μελέτησαν δείγματα από πνεύμονες 21 ασθενών με Covid-19 και άλλων 21 χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο οι ασθενείς με Covid-19 έχουν υψηλότερα επίπεδα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2), το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και στον οποίο υποδοχέα προσδένεται η προεξέχουσα πρωτεΐνη του νέου ιού, αλλά τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα στους τωρινούς καπνιστές, σε σχέση με τους πρώην καπνιστές και με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν να εμφανίσουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, άρα και σοβαρότερα συμπτώματα.