Ο μεγαλύτερος καθεδρικός Επισκοπικός ναός της Νέας Υόρκης, ο Άγιος Ιωάννης μετατρέπεται σε νοσοκομείο προκειμένου να φιλοξενήσει τους ασθενείς του κορονοϊού στη Νέα Υόρκη που οι νεκροί ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ τα κρούσματα είναι δεκάδες χιλιάδες και η πόλη χρειάζεται όπως είπε ο Δήμαρχός της επειγόντως 3.000 κλίνες.

Ο καθεδρικός ναός βρίσκεται στην Amsterdam Avenue στη γειτονιά Morningside Heights του Μανχάταν ανάμεσα στη Δυτική 110η οδό και 113η οδό.

Ο ναός ονομάζεται και ημιτελής αφού τα φιλόδοξα σχέδιά του δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και άρχισε να κατασκευάζεται το 1892. Ο αρχικός σχεδιασμός, είχε βυζαντινό και αναγεννησιακό στιλ, αλλά τελικά χτίστηκε σε σχέδια της γοτθικής αναγέννησης. Η ολοκλήρωση του ναού καθυστέρησε μέχρι το 1941 λόγω έλλειψης αλλά μετά από μια μεγάλη καταστροφή του τμήματος του καθεδρικού ναού το 2001, ανακαινίστηκε και ανακατασκευάστηκε με τις εργασίες να διαρκούν μέχρι το 2008.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κτίσμα με 121.000 τετραγωνικά πόδια (11.200 m2), μήκους 183 μέτρων, ενώ το ύψος της στέγης είναι 54 μέτρα. Είναι ο έκτος μεγαλύτερος ναός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος αγγλικανικός καθεδρικός ναός. Δεδομένου ότι το εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι τόσο μεγάλο, έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκθέσεις τέχνης.

Πρόκειται για ένα ορόσημο της πόλης της Νέας Υόρκης και μαζί με το τεράστιο νοσοκομειακό πλοίο US Comfort, που διαθέτει 1000 δωμάτια και χειρουργεία και έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης θα ριχτούν στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ήδη οι χιλιάδες καρέκλες που υπήρχαν στον ναό αφαιρούνται και οι ασθενείς στη πιο ζοφερή συνθήκη της ζωής τους θα είναι κάτω από το φως των πολύχρωμων βιτρό του ναού, ενώ για τις ανάγκες της νοσηλείας των ασθενών θα χρησιμοποιηθεί και η ανάλογου μεγέθους κρύπτη. Ιατρικές τέντες θα στηθούν μέσα στο εσωτερικό που θα εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 200 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι πρώτοι ασθενείς αναμένεται να φτάσουν στο νοσοκομείο του καθεδρικού ναού μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο James Patterson. Είπε ότι περίπου 400 κρεβάτια παραδόθηκαν στον καθεδρικό ναό την περασμένη εβδομάδα, ενώ είπε ότι παραδοσιακά κατά τους προηγούμενους αιώνες είχαν χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο σε επιδημία πανώλης. Το νοσοκομείο μέσα στην εκκλησία θα στελεχωθεί με προσωπικό από το νοσοκομείο Mount Sinai Morningside, που βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα του καθεδρικού ναού.

Πηγή: www.elculture.gr