Σε συμφωνία κατέληξαν χθες αργά το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού.

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν χθες το βράδυ σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μια χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού. Συνεπώς δεν θα υφίσταται καμία αναφορά σε «Μνημόνιο», κάτι που θα εθεωρείτο τοξικό για την Ιταλία ή την Ισπανία.

Αναφορικά με το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την μετά-πανδημική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, βάσει της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup, το εν λόγω ταμείο «θα είναι προσωρινό και έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που καλείται να επωμιστεί κάθε κράτος – μέλος στην κρίση του Covid-19»