Ανάσταση νωρίτερα από το προβλεπόμενο φέρνει για τους κατοίκους της Σιθωνίας Χαλκιδικής η απόφαση του Εφετείου που απέρριψε την προσφυγή εφέσεως που κατέθεσαν οι μονές Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, η εταιρεία ΣΕΚΑ συμφερόντων Βαρδινογιάννη, αλλά και μια ομάδα κληρονόμων κάποιων ιδιοκτητών που διεκδικούν στην ουσία τη μισή Σιθωνία.
Πριν από 5 χρόνια περίπου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου,  δικαίωσε κατοίκους και δήμο για 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία, τα οποία διεκδικούσαν δύο μοναστήρια του Αγίου Όρους και εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη εξαιτίας μιας
παραχώρησης κατά την περίοδο της χούντας. Έκτοτε, οι διεκδικητές επανήλθαν στο Πολιτικό Εφετείο Θεσσαλονίκης
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκταση των 55 χιλ. στρ. περιλαμβάνονται επίσης 17 χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών εκτάσεων και ένα τεράστιο τμήμα του καταπράσινου δάσους της περιοχής.
Χρειάστηκαν δικαστικοί αγώνες 43 ετών για να έρθει το 2015 πρωτόδικα το δικαστήριο και να κάνει αποδεκτό τον ισχυρισμό του Δήμου Σιθωνίας και του ελληνικού Δημοσίου, ότι οι Μονές Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας καθώς και η εταιρεία ΣΕΚΑ Α.Ε. δεν απέκτησαν ούτε δικαίωμα ιδιοκτησίας ούτε δικαίωμα κυριότητας επί της επίδικης έκτασης μέσα στην οποία βρίσκονται 7 χιλιάδες μικροϊδιοκτησίες, κυρίως κατοίκων της περιοχής.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Γεώργιος Δαλδογιάννης η απόφαση είναι ξεκάθαρη,  τα νομικά επιχειρήματα του ελληνικού δημοσίου επίσης ισχυρά δεμένα,  που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί ακόμη και με νέα προσφυγή στο ΣτΕ.