Σε Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία φαίνεται πως συνεχίζει να εξάγεται κανονικά η ελιά Χαλκιδικής, παρά την κρίση του κορωνοϊού. Η πανδημία προκάλεσε πολλά προβλήματα, αλλά μικρότερα όσον αφορά την εφοδιασττική αλυσίδα καθώς τα αιτήματα να γεμίζουν με το προϊόν τα ράφια, ξανά και ξανά είναι αρκετά στις προαναφερόμενες χώρες.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα επικρατεί σε μεταποιητές που συνεργάζονται με πελάτες στην Ιταλία. Εκτιμάται πως εκεί υπάρχει μια σχετική πτώση της ζήτησης, αλλά και πάλι τα εργοστάσια της μεταποίησης, τουλάχιστον στη Χαλκιδική, συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μετακίνησεις των φορτηγών για την παράδοση των παραγγελιών. Στα σύνορα, οι έλεγχοι που γίνονται είναι αυστηροί και συνεπώς πολύωροι, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν γίνεται διασπορά του κορωνοϊού. Έτσι, οι οδηγοί φορτηγών χρειάζονται από πολλές ώρες, μέχρι και 24ωρα προκειμένου να διασχίσουν δρόμους στην Ευρώπη. Πολλοί πλέον προτιμούν να μετακινηθούν με πλοίο προς Ιταλία, κι απο κεί στα άλλα κράτη, παρά μέσω Σκοπίων. Επίσης, το προϊόν έχασε πελάτες που δούλευαν με μεγάλα ξενοδοχεία και γενικά τον επισιτισμό κυρίως ως μέρος του τουρισμού.

Αγορά ελιάς Καλαμών

Στην ελιά Καλαμών τώρα, σε Φθιώτιδα και Λακωνία η συγκομιδή στο προϊόν αφενός ολοκληρώνεται καθυστερημένα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου το προϊόν μοιάζει να είναι στα αζήτητα και να φεύγει κοψοχρονιά, καθώς οι τιμές δεν ξεφεύγουν πάνω από το 1 ευρώ στα 200 κομμάτια.