Με πολλή ενημέρωση και νέα ενδιαφέροντα περνούν τις ώρες στο σπίτι οι πολιτικοί άνδρες της Χαλκιδικής, και όσοι ασχολούνται με τα κοινά τα τελευταία χρόνια. Η μαγειρική κερδίζει νέους οπαδούς, όχι πάντα φανατικούς, ενώ ο καλός καιρός βγάζει στον κήπο κάποιους άλλους.

 

Γιώργος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ

Ρωτήσαμε τον βουλευτή της ΝΔ στη Χαλκιδική, Γιώργο Βαγιωνά, πώς περνά ένα τυπικό 24ωρο στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.  Προσπαθεί όπως είπε να είναι γεμάτες όλες οι ώρες του. Από την πρώτη στιγμή του περιορισμού κυκλοφορίας, έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να ολοκληρώσει δουλειές που εκκρεμούν χρόνια. «Άνοιξα να αναδεύσω τα αρχεία της νεφρολογίας με την ιδιότητα του γιατρού, και τα αρχεία έργων και παρεμβάσεων στο νομό, με την ιδιότητα του πολιτικού», μας αναφέρει.

«Ανατρέχω σε βιβλία των οποίων παλαιότερα ήμουν αυστηρός κριτής, σήμερα όπως τα βλέπω με άλλο μάτι και μεγαλύτερη επινίκια. Τις τελευταίες μέρες ασχολούμαι αρκετά με τα στοιχεία του κραχ του 1929. Ακόμη με ιστορικά στοιχεία για την εδραίωση του κομμουνισμού διεθνώς, και την κατάρρευσή του. Η βιβλιοθήκη στο σπίτι έχει πλούσιο υλικό για όλα», τονίζει ο βουλευτής.

Η ενημέρωση, όπως και για όλους είναι βασικό μέλημα. Ο βουλευτής Γ. Βαγιωνάς παρακολουθεί τόσο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ, όσο και ένα κεντρικό δελτίο σε σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.

 

 

Απόστολος Πάνας, Βουλευτής Χαλκιδικής  ΚΙΝΑΛ

Η κρίση του κορωνοϊού βρήκε τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Απόστολο Πάνα στο σπίτι του στη Ν. Καλλικράτεια. Η μέρα ξεκινά με ενασχόληση με τα βουλευτικά και ενημέρωση πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις. Παράλληλα, γίνεται και μια τηλεφωνική επαφή με τον κόσμο της Χαλκιδικής, πολίτες και αυτοδιοικητικούς για καταγραφή των ζητημάτων που τους απασχολούν. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί ως το μεσημέρι, και όπως αναφέρει ο βουλευτής, αμέσως μετά ακολουθεί μεσημβρινή ξεκούραση. «Ήταν δύσκολοι και επίπονοι όλοι οι προηγούμενοι μήνες, από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα. Προσπαθώ να κερδίσω το χαμένο έδαφος στην ξεκούραση, όσο το δυνατόν είναι εφικτό, καθώς οι βουλευτικές υποχρεώσεις τρέχουν έστω και από μακριά, με τηλέφωνα, τηλεδιασκέψεις και skype», τονίζει.

«Το απόγευμα είναι λίγο διαφορετικό, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, υπάρχει χρόνος για διάβασμα, και πιο αργά το βράδυ, ειδήσεις και σινεμά στην τηλεόραση», αναφέρει. Κάθε προσπάθεια να κατακτήσει τη μαγειρική απέβη άκαρπη, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Πάνας.

                                               

Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής

Ο ισχυρός αυτοδιοικητικός άνδρας του νομού, και αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος απολαμβάνει έναν κήπο περίπου 70 τ.μ.  με λουλούδια, που συχνά περιποιείται ο ίδιος με την ευκαιρία των περιοριστικών μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού το περνά σε τηλεδιασκέψεις και τηλεφωνικές επαφές για θέματα της Περιφέρειας. Πολλά ζητήματα τρέχουν και στην ΕΝΠΕ επίσης.

Το απόγευμα, κι αφού μπει μια άνω τελεία στην ενασχόληση με τα κοινά βγαίνει για το καθιερωμένο ωριαίο περπάτημα στον Πολύγυρο. Κι όπως δεν διστάζει να μας πει, ζήτησε από τη σύζυγό του να του μάθει μερικά μυστικά της κουζίνας.  Συχνή επικοινωνία υπάρχει με τις δύο κόρες του που μένουν σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Από την καθημερινή ρουτίνα δεν λείπει το διάβασμα. «Κυρίως επιστημονικά άρθρα, όπου αναζητούμε όλοι στοιχεία και εξηγήσεις για την πανδημία και προσπαθούμε να είμαστε ενήμεροι», τονίζει.

 

Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, έτσι βαφτίζει μεταξύ αστείου και σοβαρού ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πολιτευτής Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, την καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με συναδέλφους του από όλη την Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι πολλά και το μέλλον αβέβαιο, με αποτέλεσμα να απαντά σε όλα τα μηνύματα και να συνομιλεί καθημερινά με δεκάδες ξενοδόχους που ανησυχούν για την έκβαση της κρίσης. Όταν φεύγει το πρωινό, και μετά το μεσημέρι, έρχεται η σειρά για τον απογευματινό περίπατο. «Από τις 17.30 ως τις 19.30 για δύο γεμάτες ώρες, περπατώ όλους τους δρόμους και τα σοκάκια του Πολυγύρου», λέει ο κ. Τάσιος. Η ενημέρωση για την πανδημία είναι διαδικτυακή και μέσω τηλεόρασης. Στη διάρκεια της ημέρας γίνεται και η επαφή με τον διευθυντή της ξενοδοχειακής του μονάδας, όπως και με τον συνέταιρο και αδερφό του για όλα τα θέματα της επιχείρησης.  Ας μην ξεχνάμε φυσικά, ότι λόγω της ιδιότητάς του ο κ. Τάσιος έχει στήσει σε μια μικρή γωνία, το δικό του τηλεοπτικό στούντιο. Κάθε ανακοίνωση που αφορά τον τουρισμού, χρήζει τηλεοπτικής ανάλυσης.

«Δεν λείπουν βέβαια και μικρές πινελιές μαγειρικής τέχνης», διατείνεται με κρυφό χαμόγελο ο κ. Τάσιος.

 

 

Ιωάννης Κουφίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς το επιχειρείν  πλήττεται και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, πρέπει να είναι παρών και να δίνει λύσεις. Ο κ. Κουφίδης ασχολείται τα πρωινά με πολλά τηλέφωνα και επαφές, θέματα που άπτονται αρμοδιότητας των Υπουργείων και απαιτούν διευκρινίσεις, τηλεδιασκέψεις και συμμετοχή με τον τρόπο αυτό σε επιτροπές. «Κάποιες υποχρεώσεις δεν σταματούν να τρέχουν με συνέπεια να δίνουμε διαρκώς απαντήσεις μέσω τηλεφώνου», αναφέρει ο κ. Κουφίδης.

Οι επόμενες ώρες της ημέρας επιβάλλουν… και ενασχόληση με τα παιδιά, 7 και 10 ετών, που με τη σειρά τους έχουν ανάγκη να παίξουν, να μιλήσουν, να κάνουν τα δικά τους…

«Η μέρα κυλά με αυτούς τους ρυθμούς, αλλά σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη επιβολής των περιοριστικών μέτρων ώστε να βγούμε ζωντανοί και νικητές από την κρίση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης.