Πολιτισμός

Το μουσικό σχήμα των νεαρών Χαλκιδικιωτών από τα βάθη της ιστορίας (pics+vid)

Πρωταγωνιστές του μουσικού σχήματος ''Hayal'' οι Μηνάς Εδιάρογλου και Παναγιώτης Πλιούκας, που δημιουργήθηκε με επιρροές από την παραδοσιακή μουσική και την προπολεμική αστική μουσική

Οι φοιτητές λογιστικής των Σερρών, Μηνάς Εδιάρογλου και Παναγιώτης Πλιούκας, από τα Σήμαντρα και την Ιερισσό αντίστοιχα, έχοντας το «οικογενειακό μικρόβιο» της μουσικής από μικροί, βρήκαν το χρόνο και τη θέληση που απαιτείται, εν μέσω της ξέγνοιαστης φοιτητικής ζωής, να δημιουργήσουν ένα μουσικό σχήμα που επικεντρώνεται σε ιστορικά τραγούδια.

Το μουσικό σχήμα που ιδρύθηκε στην όμορφη πόλη των Σερρών πριν δυο χρόνια και έχει ηγετικές φυσιογνωμίες τους παραπάνω Χαλκιδικιώτες, μόλις στα 22 τους χρόνια, έχει καταφέρει να κλέψει τα… αυτιά της Βόρειας Ελλάδας.

Οι μουσικές επιλογές του σχήματος στοχεύουν να ταξιδέψουν τους ακροατές στα στενά της Σμύρνης και της Πόλης, καθώς οι επιρροές από την παραδοσιακή μουσική και την προπολεμική αστική μουσική ήταν αυτές που ξεκίνησαν το μουσικό ταξίδι στο κύμα.

Η ομάδα αποτελείται από τους: Μηνά Εδιάρογλου, φωνή μπουζούκι, Πλιούκα Παναγιώτη, ούτι, Τζίνα Στέλλα, τραγούδι, Ρώμας Πέτρος, τραγούδι, λαούτο, κιθάρα, σάζι

Με λίγα λόγια η ιστορία και η ιδέα για τη δημιουργία του ”Hayal”:

«1922, κόσμος φορτώνει τις ψυχές του στις βάρκες και ξεκινάει το μακρινό ταξίδι για το άγνωστο έχοντας μαζί του τις λιγοστές αποσκευές του και την παράδοση του που μένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη του. Μουσική, τραγούδι, χορός από την Σμύρνη το Αϊβαλί και την Κωνσταντινούπολη ταξιδεύουν πάνω στο κύμα, τραγούδια που τραγουδήθηκαν σε γλέντια και πανηγύρια , τραγούδια του πόνου και της χαράς ταξιδεύουν και φτάνουν στρυμωγμένα στις βαλίτσες μέχρι τον Πειραιά. Ο Περπινιάδης από την Πόλη, ο Τούντας και ο Δελιάς από την Σμύρνη είναι μόνο λίγοι από αυτούς που έφτασαν στον Πειραιά και μαζί με τους Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μπάτη και άλλους δημιούργησαν το γνωστό σε όλους μας ρεμπέτικο το οποίο έχει άμεση σχέση και ‘’συγγένεια’’ με την σμυρναίική μουσική παράδοση.

Έτσι κι εμείς με επιρροές από την παραδοσιακή μουσική και την προπολεμική αστική μουσική ξεκινήσαμε το δικό μας μουσικό ταξίδι στο κύμα. Με μοναδικές αποσκευές τις φωνές μας και το μεράκι, καταφέραμε να παντρέψουμε σε ένα μουσικό ταξίδι τα μακάμια της ανατολίτικης μουσικής με τους λαϊκούς δρόμους της πειραιώτικης μουσικής, το ασυγκέραστο ούτι με το συγκερασμένο μπουζούκι, την χροιά των Βυζαντινών ήχων με την γυναικεία ρεμπέτικη τσαχπινιά. Μέσα από αυτό το μουσικοπολιτισμικό συνονθύλευμα γεννήθηκε το μουσικό σχήμα ‘’Hayal’’ . ‘’Όνειρο’’ στην τουρκική γλώσσα . Ένα όνειρο που από τη μια έχει σκοπό να μας ταξιδέψει στα σοκάκια της Σμύρνης και της Πόλης και από την άλλη να μας πάρει από το χέρι και να μας βουτήξει στον καπνό των λουλάδων ενός Πειραιώτικου τεκέ».

«οι παράδες, αμάν, τι αξίζουνμπρος στην τόση σ’ εμορφιά»

Δημοσιεύτηκε από Hayal στις Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020

Tags

Μιχάλης Σουνάς

Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία στο Super TV&Radio το 2013. Στη συνέχεια, παράλληλα με τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη εργάστηκε στις εφημερίδες «Αθλητικά Νέα των Συντακτών» και την «Arena Press» αλλά και τις διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης www.allaboutaris.com, www.acadimies.gr και το pamebala.gr. Επίσης, είχε ενεργό ρόλο στο YellowRadio 92,8 και το www.yellownews.gr. Από πέρσι τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή «Στα δίχτυα της Χαλκιδικής» στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8 για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του νομού και από τον Οκτώβριο του 2017 συμμετέχει στην ομάδα του Χαλκιδική Πολιτική.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close