Είναι γεγονός πλέον και αποτελεί είδηση με ιδιαίτερη σημασία η επανέναρξη των εργασιών στο έργο του Lamaque στο Quebec,  σε συμμόρφωση με τις νέες κυβερνητικές οδηγίες της πολιτείας του Quebec. 

Επισημαίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση  ότι:

·         Συνεχίζεται με αυστηρούς όρους σε όλα τα εργοτάξια της Eldolado Gold ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Lamaque,  η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του covid-19 και την προστασία των εργαζόμενων από πιθανή έκθεση στον ιό καθώς και ειδικό πρωτόκολλο απομόνωσης για την διαχείριση πιθανού περιστατικού.

·         Έχει δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση όλων των εργαζόμενων στους κανονισμούς που διέπουν το πλαίσιο Υ&Α για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

·         Παράλληλα ισχύουν, όπως και σε όλα τα έργα της Eldorado Gold, αυστηρά μέτρα που αφορούν σε μέτρα ατομικής προστασίας και αποστάσεις ασφαλείας για τους εργαζόμενους, σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Η παραπάνω εξέλιξη καταδεικνύει ότι ο προσωρινός περιορισμός λειτουργίας του μεταλλείου εκεί ήταν αποκλειστικά λόγω κυβερνητικών οδηγιών (και όχι πρωτοβουλία της εταιρίας) και αφορούσε σε ένα μέτρο που άρθηκε πολύ γρήγορα από την κυβέρνηση, με τη βιομηχανία να είναι συνολικά λειτουργική, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη.  Παράλληλα, η εταιρία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει και τα σχετικά σχέδια διαχείρισης σε περίπτωση περιστατικού, τα οποία έχει αναπτύξει.

Η προαναφερθείσα επαναλειτουργία αποτελεί παράλληλα και την απάντηση σε κακόβουλες φωνές ότι η εταιρία εφαρμόζει διακριτική μεταχείριση στις χώρες όπου λειτουργεί, διαφοροποιώντας τους Καναδούς από τους Έλληνες εργαζόμενους, κάτι που όπως αποδεικνύεται δεν ισχύει.