Τα μέταλλα και τα ορυκτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς.

Όσον αφορά στην ιατρική τεχνολογία, μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος έχουν μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική.

Ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία. Επιπλέον, διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ιών και των λοιμώξεων. Οι επιφάνειες από χαλκό έχουν ιδιαίτερα υψηλή δυσανεξία στα βακτήρια και τους ιούς, η οποία δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις τους. Για τον λόγο αυτό συνιστώνται από τους ειδικούς για ευρεία χρήση στα νοσοκομεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους. Επιπλέον, εταιρείες στην Ευρώπη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες από νανοϊνες και οξείδιο του χαλκού.

Ως συστατικό συμπληρώματος διατροφής, ο χαλκός βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, αιμοφόρων αγγείων, νεύρων, και την ανοσοποιητική λειτουργία, και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επάρκεια χαλκού στην διατροφή μας συνδέεται με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους. Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία πολλών μολυσματικών ασθενειών.Ο ψευδάργυρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και πολύτιμος για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Επιπλέον αποτελεί φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι δύναται να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του, ιδίως αν η λήψη του γίνει το πρώτο 24ωρο. Ταυτόχρονα δίνει «το παρών» σε αντισηπτικά σκευάσματα, σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας και του εκζέματος, κ.ά

Ο χρυσός

  • Η χρησιμοποίηση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη για ιατρική έρευνα, διαγνωστικό έλεγχο έως και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.
  • Ο χημικά ρευστοποιήσιμος χρυσός, χορηγείται σε χιλιάδες ασθενείς της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μέσω εισχώρησης στους μύες, επιτυγχάνοντας θεραπεία σε 7 από τις 10 περιπτώσεις ασθενών.
  • Χρυσός χρησιμοποιείται στη σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents (αγωγοί που τοποθετούνται σε φλέβες και αρτηρίες, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές κατά τη διάρκεια θεραπειών των αγγείων).

Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση — τον συναντάμε σε ιατρικές στολές και εξοπλισμό, αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθετήρες, εμφυτεύματα, καθώς και στο οδοντιατρικό αμάλγαμα.

Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες – χρησιμοποιείται στην ιατρική για προστασία από τη ραδιενέργεια και την επικίνδυνη ακτινοβολία στις ποδιές των ασθενών, αλλά και των γιατρών, όταν εκτίθενται υποχρεωτικά σε ακτίνες Χ, είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα όλων των παραπάνω ορυκτών βρίσκεται στο πλούσιο μεταλλευτικά υπέδαφος της χώρας μας, και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του χρυσού και του χαλκού. Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών λειτουργούν και είναι παραγωγικά, με σημαντική δυναμική εξαγωγών, ενώ εκείνο στις Σκουριές βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.