Πριν από τη λήξη των περιορισμών που υπάρχουν θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί».

Οσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων και εκεί θα γίνει σταδιακή επιστροφή των μαθητών και με συγκεκριμένα μέτρα που θα ισχύσουν στο ξεκίνημα τουλάχιστον.

«Ολοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο Σωτήρης Τσιόδρας τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν εν πολλοίς την άρση των μέτρων. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό.
  2. Η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.
  3. Ο καλύτερος έλεγχος των εστιών αναζωπύρωσης του ιού. Οσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού.
  4. Η ανοσία.