Ιδιαιτέρως αυστηρά θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Αστυνομία το τριήμερο του Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει τήρηση των περιοριστικών μέτρων από τους πολίτες και αποτροπή παρουσίας αυτών στην επαρχία.

Το γιγαντιαίο σχέδιο της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει εξονυχιστικούς ελέγχους στις εθνικές οδούς, σε παραδρόμους αυτής αλλά και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, με επίκεντρο τις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για τη Θεσσαλονίκη μάλιστα θα ισχύσουν ανάλογα μέτρα ειδικά για αυτούς που θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν από την πόλη στις εξοχικές τους κατοικίες στη Χαλκιδική.

Το… μενού θα περιλαμβάνει επίσης εκτός των «κλασικών« μπλόκων και των εντατικών ελέγχων από αστυνομικούς, ελέγχους ανδρών της αστυνομίας με πολιτικά, drones, ακόμη και διακριτικό έλεγχο των social media για να μην υπάρξει ξεσηκωμός των πολιτών για φυγή εκτός σπιτιού  από κάποιους υποκινητές μέσω διαδικτύου.

Ενισχυμένες θα είναι οι περιπολίες για την αποφυγή συναθροίσεων και γλεντιών σε αυλές και πολυκατοικίες, ενώ ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα και έξω από τους ναούς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά» και θα φτάνουν μέχρι τα 300 ευρώ, ενώ όσοι επιχειρήσουν να ταξιδέψουν σε μέρη που δεν είναι οι μόνιμοι τόποι κατοικίας τους, εκτός της απαγόρευσης που θα υφίστανται, θα υπάρχει και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες.

Ενεργό ρόλο θα έχει βεβαίως και το Λιμενικό που θα διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στα πορθμεία και τα λιμάνια της χώρας με εντολή να εντοπίζει όσους απείθαρχους θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς το Ε1 στην τσέπη.

Οι εντολές που έχουν πάρει οι επικεφαλής των μέτρων και έχουν διαβιβάσει σε όλους τους ένστολους είναι να είναι αποφασιστικοί και αυστηροί στους ελέγχους, να μην δέχονται αστείες και παιδαριώδεις δικαιολογίες και να ελέγχουν ακόμη και τα πορτ μπαγκάζ των οχημάτων για να διαπιστώνουν αν τα όσα γράφουν στα χαρτιά που φέρουν πάνω τους συμβαδίζουν με αυτά που υπάρχουν στις αποσκευές τους.