Ουρανούπολη
Ουρανούπολη

Φέτος ο κορωνοϊός είχε ως αποτέλεσμα να μείνει στη μέση ο στολισμός ενός από τους πιο όμορφους Επιταφίους της Ελλάδας. Ο Επιτάφιος της  Ουρανούπολης που κάθε χρόνο στολίζεται περίτεχνα με πέρλες, πούλιες και λουλούδια αντλώντας τη θεματολογία του από το Άγιο Όρος σε βυζαντινά σχέδια και χρώματα.

Οι κυρίες της Ουρανούπολης συγεκντρώνονται από νωρίς εδώ και 16 χρόνια περίπου, και ξεκινούν ενάμιση μήνα πριν από το Πάσχα τη διαδικασία του στολισμού. Προμηθεύονται δεκάδες χιλιάδες πέρλες και πούλιες και μικρά λουλούδια (χρυσάνθεμα) για να στολίσουν τον Επιτάφιο από άκρη σε άκρη.

Έτσι, ένα μοναδικό κόσμημα που δημιουργείται με περίτεχνη καλαισθησία και βαθιά πίστη ριζωμένη στις καρδιές των γυναικών του χωριού, βγαίνει για την περιφορά το βράδυ της Μ. Παρασκευής στους δρόμους της Ουρανούπολης όπου οι πιστοί ακολουθούν με ευλάβεια.

Ωστόσο φέτος ο στολισμός δεν ολοκληρώθηκε, ενώ είχε ξεκινήσει από νωρίς. Ο περιορισμός κυκλοφορίας που επεβλήθη για λόγους πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού έβαλε τέλος στη μικρή μάζωξη που έκαναν οι γυναίκες κάθε μέρα για να στολίσουν κάθε εκατοστό του Επιταφίου. Με την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την κρίση, εξέφραασαν την πίστη ότι το επόμενο Πάσχα θα στολίσουν τον Επιτάφιο του χωριού ακόμη πιο όμορφα και εκθαμβωτικά.