Έγγραφα που πιστοποιούν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι αν και γνώριζαν τους κινδύνους για πιθανή πανδημία τον Ιανουάριο, καθυστέρησαν έξι ημέρες να ειδοποιήσουν το κοινό σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού, επικαλείται το πρακτορείο Associated Press.

Εκείνες τις έξι μέρες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια πανδημία, στην κινέζικη πόλη της Γουχάν – το αρχικό επίκεντρο της έξαρσης του COVID-19 – πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν μέσω της πόλης, στο πλαίσιο των εορτασμών της νέας Σεληνιακής χρονιάς.

Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ ενημέρωσε τελικά τους πολίτες στις 20 Ιανουαρίου από τις 14 που ξεκίνησε η πανδημία, με 3.000 πολίτες ήδη να είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το Associated Press, η καθυστέρηση της κινεζικής κυβέρνησης από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν ήταν το πρώτο λάθος των Κινέζων αξιωματούχων, στην αναγνώριση του ιού, ούτε και το μοναδικό κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, πολλές εκ των οποίων επί εβδομάδες, ακόμη και μήνες, «έσερναν τα πόδια τους» πριν έρθουν αντιμέτωπες με τον ιό.